Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Pánikkeltéssel vádolja a tévéket az ORTT

2001.10.02. 15:08
Nem mindig megfelelően tálalták az országosan fogható televíziók az amerikai terrortámadással kapcsolatos híreket - így értékelte az elmúlt hetek híradóit a médiahatóság. Meglátásuk szerint előfordult a pánikkeltésre alkalmas híradás is. Ennek ellenére az ORTT nem kíván szankciókkal élni, ám körültekintésre szólítja fel a műsorszolgáltatókat. Az ORTT a kormánytagok megnyilatkozásait nem szondázta.
Nem büntetni akarunk, csak felhívni a figyelmet arra, hogy a tapasztaltnál is körültekintőbben kell bánni a hírekkel - utalt keddi tájékoztatóján az ORTT elnöke az amerikai terrortámadás hazai tálalására. Körmendy-Ékes Judit ismertette a műsorfigyelő szolgálat elemzését, mely számos olyan híradó részletet talált, ami alkalmas lehetett az indokolatlan feszültségkeltésre. Az elemzők szerint ilyen volt például a hatásvadász kép, illetve hangeffektusok alkalmazása.

Körmendy-Ékes Judit
az ORTT elnöke
Körmendy-Ékes felrótta a tévéknek, hogy a terror támadás után több olyan filmet sem vettek le a műsorról, melyek sugárzása a tragédia tükrében indokolt lett volna. Ilyen volt meglátása szerint az az alkotás, melyben arab terroristák loptak atombombát, de az is, amelyben vegyitámadást hajtottak végre, miközben a híradókban arról szóltak a hírek: nem elképzelhetetlen egy ilyen terrorista akció.

Körmendy-Ékes szerint indokolatlan volt annak felvetése is, hogy hazánk háborúba léphet, és ennek kapcsán az sem volt szerencsés, hogy arról is szóltak híradások, mennyi gázálarc van raktáron. Ezek közé a példák közé sorolta azt is, hogy az egyik hírműsorban azt firtatta egy bejátszás: mennyi óvóhely van hazánkban, és ezek közül hány felel meg a XXI. század követelményeinek. Körmendy-Ékes nem nevezett néven egyetlen televíziót sem.

Az ORTT első embere az Index azon kérdésére, hogy a magyar kormánytagok megnyilatkozásait szondázta-e a médiatestület, különös tekintettel arra, hogy háborús készenlétet rendeltek el a repülőtereken, a menekülttáborok környékén vagy a határokon, Körmendy-Ékes úgy vélte: az, hogy milyen hangulatban keltek fel egy-egy híradó után az egyszerű emberek a képernyő elől, független a kormánytagok szerepléseitől.