Auguszta
-7 °C
0 °C

Kormánybarát tévék a határontúli magyaroknak

2004.07.29. 12:48
Háromszázharminc millió forinttal kívánja támogatni az informatikai tárca és a kancellária három határontúli magyar televízió elindítását. Erdélyben az RMDSZ riválisai szerint egyértelműen párttévét hoznak létre, ráadásul egy magánalapítvány kapná a magyar közpénzeket. Kárpátalján még koncepció sincs a tévére. A KMKSZ elnöke nem volna meglepődve, ha az ukrán elnökválasztási kampányra fordítanák az anyaországi támogatást.
Először 2003. novemberében merült fel egy erdélyi magyar televízió létrehozásának ötlete. A tervet felkaroló Kiss Péter kancelláriaminiszter együttműködési megállapodást írt alá Markó Béla RMDSZ-elnökkel. Az erdélyi tévé beindításához az érintettek szerint legalább egymilliárd forintnyi közpénzre volna szükség, ebben az évben azonban legfeljebb hatszázmillió forintra számíthatnak. A kancellária és az informatikai minisztérium szerdán közzétett meghívásos pályázata szerint már nemcsak Erdélyben hoznának létre televíziót, hanem a Vajdaságban és Kárpátalján is.

Kedvezményezettek

A Népszabadság csütörtöki híre szerint a háromszázharminc millió forint keretösszegű meghívásos pályázatra az erdélyi Janovics Jenő Alapítvány, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, illetve a vajdasági Mozaik Alapítvány jelentkezését várják. Pályázni eszközbeszerzésre és sugárzási támogatásra lehet, de százmillió forintnál többet a pályázó csak akkor kaphat, ha adása legalább kétszázezer magyar háztartáshoz eljut, illetve legalább harmincórás műsort sugároz hetente.

"Egyértelműen párttévé létrehozását finanszírozza a magyar állam az erdélyi magyar tévé támogatásával" - nyilatkozta az Indexnek Szilágyi Zsolt, a Magyar Polgári Szövetség alapító tagja. A politikus kifogásolja, hogy a tévét gründoló alapítvány létrehozását semmilyen érdemi párbeszéd nem előzte meg, annak alapítói és vezetői között kizárólag az RMDSZ-hez köthető személyek találhatóak. A Janovics Jenő Alapítványt ráadásul nem romániai magyar civil szervezetek hozták létre, hanem az RMDSZ vezetői, illetve a szervezethez köthető személyek.

Kampányfőnök az alapítványi elnök

Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Nagy Zsolt, az RMDSZ kampányfőnöke lett. A politikus az Indexnek azt mondta, nincsen abban kivetnivaló, hogy nem civil szervezetek az alapítványtevők, hanem öt magánszemély, köztük például Markó Béla RMDSZ-elnök. Nagy szerint a tévé pártatlan működésére garancia, hogy az alapítók között helyet kapott például az ismert erdélyi tévés szakember, Csép Sándor. (Igaz ugyanakkor, hogy Csép a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnökeként kapott helyet az alapítók közt, mely tisztségéről időközben leváltották.)

Nagy úgy gondolja, garancia a majdani tévé pártatlanságára az is, hogy az alapítók között van a román médiahatóság alelnöke és a közszolgálati televízió egyik vezetőségi tagja is. Az RMDSZ kampányfőnöke sem cáfolta ugyanakkor, hogy az említett tisztségviselők az RMDSZ-nek köszönhetik állami funkcióikat.

Közpénzek magánalapítványba

Az RMDSZ-es politikus nem kívánt reagálni arra a felvetésünkre, hogy tulajdonosok maradnak-e az alapítók a tévében akkor is, ha elveszítik társadalmi funkcióikat, ami legalábbis visszás helyzetet lenne.

A tévé létrehozására egyébként Nagy szerint egymilliárd forint kellene, román állami forrásra pedig egyelőre nem számítanak. Ugyanakkor remélik, a magyar miniszterelnök szándéknyilatkozata elegendő arra, hogy megfelelő mennyiségű pénzhez jussanak. Az ügyben szerettük volna kikérni a Miniszterelnöki Hivatal, illetve az informatikai tárca álláspontját is, megkereséseienkre azonban eddig még nem reagáltak.

Koncepció nincs, igény van magyar tévére

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek még nincs kidolgozott koncepciója a kárpátaljai magyar tévé létrehozására, nyilatkozta az Indexnek Köszegy Elemér, a szervezet médiaügyekért felelős alelnöke. Az ungvári újságíró természetesnek nevezte, hogy az IHM pályázatának kedvezményezettjei között van az UMDSZ is, mivel tavaly az informatikai tárca együttműködési megállapodást kötött a magyarországi kormánypártokhoz köthető szervezettel.

Mire elég a támogatás?

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke úgy tudja, riválisuk néhány tízmillió forintot kaphat a magyar államtól tévéalapításra. A politikus úgy véli, az a veszély nem fenyegeti szervezetüket, hogy kommunikációs hátrányba kerülnek az UMDSZ-szel szemben, mert tévéalapításra ez az összeg nem elég, ahhoz viszont nem kevés, hogy esetleg "lenyúlják". Kovács Miklós nem lepődne meg azon, ha a magyar közpénz az ukrán szociáldemokratákkal szövetséges szervezet elnökválasztási kampányában kötne ki.

Köszegy Elemér erre úgy reagált, hogy az ilyen pályázatok szigorú elszámolási kötelezettséggel járnak, így képtelenség kiírásban szereplőtől eltérő célra fordítani a támogatást.

A vajdasági Mozaik alapítványt egyelőre nem értük el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!