Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb kivégzés Texasban

2002.05.29. 12:22
Kivégeztek kedd este Texasban egy olyan elítéltet, aki tettének elkövetésekor még nem töltötte be tizennyolcadik életévét. Az újabb kivégzés már a tizennegyedik volt ebben az évben Texasban. Az elítélt kegyelmi kérvényét két órával a kivégzés időpontja előtt utasította el a Legfelsőbb Bíróság.
Végrehajtották a halálos ítéletet Napolen Bezleyn - akit egy 1994-ben, tizenhét éves korában elkövetett gyilkosság miatt ítéltek el - Texasban kedd este. Beazley kivégzése a tizennegyedik végrehajtott halálbüntetés volt ebben az évben Texasban - írja a CNN. Az elítélt kegyelmi kérvényét két órával a kivégzés időpontja előtt utasította el az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága.

Egyszer adtak kegyelmet harminc év alatt

Beazleyt tizenhét éves korában, 1994 áprilisában ítélték halálra John Luttig meggyilkolása miatt - írja a CNN. Az osztályelnök, futballcsapat-kapitány Beazley és két társa azután lőtte fejbe a férfit, hogy az meg akarta akadályozni a tetteseket Mersedese elrablásában. Írásos állásfoglalásában a halálraítélt tettét "nem csak szörnyűnek, értelmetlennek is" nevezte.

Állásfoglalásában azonban kitért a halálbüntetés kritikájára is, mondván ez azt mutatja "hogy nincs második esély, és arra tanítja a gyerekeket, hogy egyes esetekben a gyilkosság helyes". Ügyvédjei az Egyesült Államok alkotmányának nyolcadik, a kegyetlen és szokatlan büntetési tételeket tiltó kiegészítésére hivatkoztak kegyelmi kérvényükben. Ennek ellenére a texasi kegyelmi bíróság elutasította a kérvényt. A kegyelmi bíróság az utóbbi harminc évben - amióta újra legális a halálbüntetés - egyetlenegy kérvényt fogadott el 1988-ban.

Harminchat államban végrehajtják a fiatalkorúak halálbüntetését

A Legfelsőbb Bíróság is elutasította a kérvényt. Az ítélethozatalban négy bíró személyes érintettségre hivatkozva nem vett részt, ugyanis együtt dolgoztak az áldozat fiával, aki időközben szövetségi bíró lett. Beazley volt a 11-ik olyan kivégzett Texasban - és a 19-ik az Egyesült Államokban - akit tizennyolc éves kora előtt elkövetett bűntényért végeztek ki 1976 óta - jelentette az AP.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a fiatalkorú bűnelkövetők kivégzését ellenzők tábora, Indiana államban eltörölték a halálbüntetést ezekben az esetekben, Maryland és Illinois államokban nem hajtják azokat végre - írja a CNN. Harminchat más államban, köztük Texasban továbbra is végrehajtják a fiatalkorúakon a halálos ítéletet.