Jusztin
13 °C
30 °C

Felavatták az első koszovói határjelző táblát

2008.03.09. 18:06
A koszovói miniszterelnök annál a határátkelőnél avatta fel a táblát, ahol néhány hete egykori szerb tartalékosok köveket dobáltak.

Hasim Thaci koszovói miniszterelnök felavatta az első koszovói határjelző táblát vasárnap a szerbiai határon fekvő Merdare átkelőnél.

"Ez a tábla jelképezi az új koszovói állam határát, amely elválasztja a múltat a jelentől, az elszigeteltséget az integráció perspektívájának kezdetétől" - mondta Thaci.

Az észak-koszovói átkelőnél leleplezett táblán az "Üdvözöljük a Koszovói Köztársaságban" felirat olvasható albánul, szerbül és angolul.

Thaci beszédében kitért arra, hogy napjainkban a határok az országok közötti "baráti kapcsolatok építését" jelentik, és Szerbia európai jövőjét befolyásolni fogja, hogy a szomszédos ország elismeri-e a koszovói határt.

Koszovó február 17-én kiáltotta ki függetlenségét. A Szerbiából kivált új államot az Egyesült Államok és az Európai Unió legfontosabb tagországai rövid időn belül elismerték. Belgrád és szövetségese, Oroszország azonban határozottan ellenzi a terület függetlenségét, és a lépés semmissé nyilvánítását kérte az ENSZ-től.

Február 21-én éppen a merdarei átkelőnél zúdított kőzáport a koszovói rendőrökre a szerb hadsereg mintegy 300 volt tartalékosa, tiltakozásul Koszovó elszakadása ellen. Koszovó függetlensége miatt a szerb kormány súlyos válságba került: Vojislav Kostunica nacionalista miniszterelnök felajánlotta kormánya lemondását és előre hozott parlamenti választásokat javasolt, mert nem hajlandó tovább együtt irányítani az országot Európa-barát politikustársaival, köztük Boris Tadic államfővel.

A belgrádi fejleményekre reagálva Thaci kijelentette, hogy Koszovónak "még mindig pozitív hatása van Szerbia demokratizálására, úgy, mint 1999-ben, amikor a szerb erők koszovói visszavonulása után megkezdődött (Slobodan) Milosevic (néhai elnök) bukása. Most Koszovó függetlenségével Kostunica bukott el, szertefoszlott a múlt és a múltban gyökerező szemléletmód Szerbiában".