Edina
-12 °C
-3 °C

Erőszakot szült a békebombázás

2004.12.06. 09:23
Hiába szórt több millió békegalambot az ország lázongó déli tartományaira a thai légierő. A muzulmán többségű területek lakóit nem hatotta meg a buddhista kultúrában gyökerező akció, még tartott a békebombázás, amikor meggyilkolták az egyik tartomány volt ügyészét. Éjszaka egy tanár házát és egy iskolát is felgyújtottak, hétfő reggel egy útkereszteződésben robbantottak pokolgépet.

Nem érte el a kívánt eredményt a thaiföldi kormány békeakciója. Vasárnap a thai légierő ötven repülője "bombázta" papírból hajtogatott békemadarakkal - a Reuters beszámolója szerint a galambnak szánt papírmadarak inkább varjakra emlékeztettek - az ország lázongó déli tartományait. A békefelhívás azonban újabb erőszakot szült.

Gyilkosság, gyújtogatások

Még tartott a muzulmán többségű területek bombázása, amikor Pattaniban két fegyveres agyonlőtte a környék volt ügyészét. A békeakciót követő éjszaka porig égették egy narathiwati tanár házát, és egy iskolaépületet is felgyújtottak. Ez utóbbiban nem keletkeztek károk.

Hétfő reggel a terület elszakadásáért küzdő muzulmán szélsőségesek egy narathiwati útkereszteződésben robbantottak pokolgépet. A merényletben egy katona megsebesült, jelentette a Reuters.

Kulturális különbségek

A zömében buddhista ország déli, muzulmán területein a hetvenes években indult el a függetlenségpárti muzulmán mozgalom. A szélsőségesek idén januárban erősödtek meg, ennek első jele egy katonai laktanya lerohanása volt, ahonnan háromszáz lőfegyvert zsákmányoltak. A helyzet októberben vált igazán feszülté, amikor egy iszlámista demonstrációt követően nyolcvanöt letartóztatott tüntető vesztette életét a túlzsúfolt rendőrségi teherautókon.

A Takshin Shinawatra miniszterelnök kezdeményezésére indult békeakciót annak ellenére kudarc fenyegette, hogy még a déli tartományokkal nem igazán szimpatizáló Bangkokban is tömegek engedelmeskedtek felszólításának, és hajtogatták a galambokat szimbolizáló madarakat. A déli körzetek muzulmán vezetői szerint azonban a buddhisták körében népszerű akció nem igazán illeszthető be az iszlám kultúrába. Véleményük szerint inkább a hagyományos béketárgyalások vezethetnének eredményre, írja a Reuters.