Valér
4 °C
8 °C

Thaiföldre kell küldeni a leváltott nagykövetet

2006.10.17. 16:18
Újra Thaiföldön kell állást adnia a Külügyminisztériumnak Vándor János volt bangkoki nagykövetnek. Vándort a cunami után váltották le, mert nem volt állomáshelyén a természeti katasztrófa idején. A bíróság szerint a döntés jogellenes volt.

Jogerősen pert nyert a Külügyminisztérium ellen Vándor János volt thaiföldi nagykövet. A diplomatát 2005. január 6-án mentették fel azonnali hatállyal állásából, mert a többszázezer halálos áldozatot követelő délkelet-ázsiai szökőár idején Magyarországon pihent.

Vándor nyaralása nagy felháborodást váltott ki a magyar médiában, mivel a thaiföldi követség nem tudott megfelelő tájékoztatást és segítséget nyújtani a válsághelyzetben. Somogyi Ferenc külügyminiszter azzal indokolta Vándor hazahívását, hogy "a dél-kelet-ázsiai természeti katasztrófa bekövetkezése után kialakult helyzetben a nagykövetnek állomáshelyén rendelkezésre kellett volna állnia".

Vándor felmentése után precedenspert kezdeményezett. Mint mondta, ő rendes téli szabadságát töltötte Magyarországon a cunami idején. December 24-én, a szökőár előtt érkezett haza, a katasztrófda után lehetősége sem volt visszautazni, de erre a külügyminisztérium nem is kérte.

A bíróság másodfokú, jogerős ítélete szerint Vándor felmentése jogellenes volt, ezért "a kihelyező okirata szerinti helyen tartós külszolgálatban tovább foglalkoztatni". Azaz Vándort a Külügyminisztérium köteles újra Thaiföldre küldeni.

A bíróság kártérítésről még nem döntött, erről és az elmaradt járandóságok megtérítéséről első fokon folytatódik az eljárás.

A külügyi tárca szóvivői irodája kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy "megnyugvással vette tudomásul" a Fővárosi Bíróság másodfokú ítéletét, ugyanakkor tanulmányozza a döntés azon megállapítását, mely - megváltoztatva az elsőfokú bíróság közbenső ítéletét - kimondja, hogy Vándor Jánost a Külügyminisztérium nem köteles misszióvezetőként foglalkoztatni a Magyar Köztársaság bangkoki nagykövetségén.