Gerzson
-3 °C
3 °C

Több mint száz halott a thaiföldi harcokban

2004.04.28. 06:29
Az eddigi legvéresebb összecsapás tört ki az iszlám lázadók és a thaiföldi rendfenntartók között az ország déli részén. A harcok miatt Malajzia lezárta határát, az elemzők az al-Kaida előretörésétől tartanak.
Több mint százan vesztették életüket Thaiföld déli részén az iszlám szélsőségesek és a rendfenntartó erők között kitört tűzharcban. Az összetűzések azután robbantak ki, hogy a szélsőségesek összehangolt támadássorozatot intéztek a rendőrség előretolt állásai ellen a muzulmán többségű Jala és Pattani tartományok több körzetében.

Az eddigi legvéresebb összecsapások

Thakszin Sinavatra thaiföldi miniszterelnök szerint a biztonsági erők 74 lázadót agyonlőttek, négyet pedig megsebesítettek az összecsapások során. Sinavatra a történtek miatt rendkívüli tanácskozásra hívta össze a biztonsági szolgálatok vezetőit.

A thaiföldi rendfenntartó erők négy tagja - két katona és két rendőr - szintén életét vesztette, miután a fekete ruhába öltözött, lőfegyverekkel és kardokkal felszerelt szélsőségesek támadásba lendültek. A szerdai harcokkal az eddigi legvéresebb összecsapások törtek ki Thaiföld lázongástól sújtott déli országrészében, ahol a szélsőségesek rendszeres támadásaiban az idén már közel 150 ember vesztette életét.

Az al-Kaida előretörésétől tartanak

A buddhista többségű délkelet-ázsiai ország három déli tartományában, Jala, Pattani és Narativat tartományokban a muzulmánok alkotják a helyi lakosság többségét.

Bár a thaiföldi hadsereg nagy erőket vet be a szélsőségesek felszámolására, az erőszakhullám a jelek szerint nem csillapodik. Elemzők ezért attól tartanak, hogy a térség elégedetlen muzulmán ifjúsága körében könnyen követőkre találhat az Oszama bin Laden nevével fémjelzett nemzetközi terrorhálózat.

A thaiföldi harcok miatt a szomszédos Malajzia megszigorította a biztonsági óvintézkedéseket északi határai mentén, hogy megakadályozza az erőszak esetleges átterjedését maláj területre.