Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Konszolidálták hatalmukat a thaiföldi puccsisták

2006.09.20. 10:13
Már vidéken is a hadsereg irányítja Thaiföldöt. Az ország látszólag nyugodtan reagált a katonai hatalomátvételre, Bangkokban üresek az utcák, a közhivatalok, a bankok és az iskolák szerdán nem nyitottak ki. Thaksin kormányfő már nem tervezi, hogy hazatérjen New Yorkból.

A keddi katonai puccs után megkezdték hatalmuk konszolidálását a thai katonai vezetők, jelentette a BBC. Statáriális törvénykezést vezettek be, betiltották a tömeggyűléseket és a politikai híradásokat is.

A külföldön, New York-ban tartózkodó miniszterelnök, Thaksin Shinawatra helyettesét, Chidchai Vanasathidyát őrizetbe vették. Sonthi Boonyaratglin, a hadsereg vezérkari főnöke - akit amúgy Thaksin kedden leváltott posztjáról - azzal indokolta a katonai hatalomátvételt, hogy arra a miniszterelnök korrupciós ügyei miatt megosztott ország egyesítése miatt volt szükség, írja a BBC.

Sárga rózsa
Sárga rózsa

Thaksin kormányfő ugyan reményét fejezte ki, hogy a puccs elbukik, de az AP-nek adott nyilatkozatában már jelezte, felkészült rá, hogy a közeljövőben nem térhet vissza Thaiföldre.

A hadsereg már vidéken is átvette a hatalmat, a vezérkar közleménye szerint a vidéki körzetekben a helyi katonai parancsnokok veszik át az irányítást.

A fővárosban, Bangkokban tankokkal zárták körül a kormányzati negyedet. A páncélosokra sárga szalagokat kötöttek, jelezve a Thaiföldön megkérdőjelezhetetlen tekintélyű királyi család iránti lojalitásukat.

A király még nem nyilatkozott az eseményekről.

A BBC helyszíni tudósítása szerint Bangkok a felszínen nyugodtnak tűnik, ugyanakkor a közhivatalok, az iskolák és a bankok szerdán nem nyitottak ki. A BBC és a CNN adását nem játszák tovább a kábeltévék.