Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Konszolidálták hatalmukat a thaiföldi puccsisták

2006.09.20. 10:13
Már vidéken is a hadsereg irányítja Thaiföldöt. Az ország látszólag nyugodtan reagált a katonai hatalomátvételre, Bangkokban üresek az utcák, a közhivatalok, a bankok és az iskolák szerdán nem nyitottak ki. Thaksin kormányfő már nem tervezi, hogy hazatérjen New Yorkból.

A keddi katonai puccs után megkezdték hatalmuk konszolidálását a thai katonai vezetők, jelentette a BBC. Statáriális törvénykezést vezettek be, betiltották a tömeggyűléseket és a politikai híradásokat is.

A külföldön, New York-ban tartózkodó miniszterelnök, Thaksin Shinawatra helyettesét, Chidchai Vanasathidyát őrizetbe vették. Sonthi Boonyaratglin, a hadsereg vezérkari főnöke - akit amúgy Thaksin kedden leváltott posztjáról - azzal indokolta a katonai hatalomátvételt, hogy arra a miniszterelnök korrupciós ügyei miatt megosztott ország egyesítése miatt volt szükség, írja a BBC.

Sárga rózsa
Sárga rózsa

Thaksin kormányfő ugyan reményét fejezte ki, hogy a puccs elbukik, de az AP-nek adott nyilatkozatában már jelezte, felkészült rá, hogy a közeljövőben nem térhet vissza Thaiföldre.

A hadsereg már vidéken is átvette a hatalmat, a vezérkar közleménye szerint a vidéki körzetekben a helyi katonai parancsnokok veszik át az irányítást.

A fővárosban, Bangkokban tankokkal zárták körül a kormányzati negyedet. A páncélosokra sárga szalagokat kötöttek, jelezve a Thaiföldön megkérdőjelezhetetlen tekintélyű királyi család iránti lojalitásukat.

A király még nem nyilatkozott az eseményekről.

A BBC helyszíni tudósítása szerint Bangkok a felszínen nyugodtnak tűnik, ugyanakkor a közhivatalok, az iskolák és a bankok szerdán nem nyitottak ki. A BBC és a CNN adását nem játszák tovább a kábeltévék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!