Ágnes
-3 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Tüntetők ostromolják Bangkok kormányzati negyedét

2008.08.26. 11:26
Tüntetők százai foglalták el a thaiföldi állami televízió épületét kedden. Mire a rendőrök kiérkeztek, az adást sikerült megszakítaniuk. Az ellenzéki Népi Szövetség a Demokráciáért párt a jelenlegi miniszterelnök lemondását, és az alkotmány megváltoztatást követeli. A tüntetők tovább vonultak a kormányzati negyed épületei felé.

A jelenlegi thai kormány és főként a miniszterlnök, Samak Sundaravej ellen tüntetők foglalták el kedden az állami televízió épületét Bangkokban. A kezdeti több száz fős tömeg a rendőrség szerint jelenleg már eléri a 35 ezer főt.

A tüntetők a Népi Szövetség a Demokráciáért ellenzéki párt szimpatizánsai, céljuk pedig a jelenlegi miniszterelnök, eltávolítása a hatalomból.

A thai hírügynökség elmondása szerint a tüntetők pisztolyokkal és késekkel felfegyverkezve indultak a televízió székháza ellen. A műsormenetet sikeresen megszakították, a rendőrség ezután érkezett ki, és tartóztatta le a rendbontókat.

A tüntetők gyülekezni kezdtek több minisztérium - többek között a pénzügy- és az agrárminisztérium épülete előtt is. A tüntetők közül többen megakadályozták, hogy a képviselők bejussanak a képviselőházba, ezzel is próbálva megakadályozni a kabinet szokásos heti ülésének megtartását. A Népi Szövetség a Demokráciáért azt állítja, hogy Sundaravej csupán a volt miniszterelnök, Thaksin Shinawatra helyettese, aki 2006-ban menekült Londonba, miután egy puccsal megbuktatták.

Shinawatra azután tért vissza Thaiföldre, hogy a decemberi parlamenti választásokat megnyerte a jelenlegi miniszerelnök. Thaksin idén augusztusban újra elmenekült, miután korrupciós vádak miatt bíróság elé állították.

A Szövetség azért küzd, hogy Samak kezdeményezze az alkotmány megváltoztatását, ezzel pedig elérnék, hogy a volt miniszterelnöknek ne kelljen felelnie az ellene felhozott korrupciós ügyekért. Samak visszautasította, hogy lemondjon, a Szövetség pedig megesküdött rá, hogy folytatja a tüntetéseket.