Gusztáv
3 °C
7 °C

Véget ért a mosolypuccs

2006.09.27. 14:10
Egy heti mosolygás után komolyra fordult a thaiföldi katonai puccs. Immár nem szabad a puccsisták fegyvereivel fényképezkedni, elzavarták a táncosnőket és betiltották a rádióműsorokat is.

Kezdik elveszíteni humorérzéküket Thaiföld katonai kormányzói, írja a Jerusalem Post. A hatalmat a múlt héten magukhoz ragadó katonák eleinte még direkt megparancsolták katonáiknak, hogy mosolyogjanak sokat, sőt, nyigodtan fényképeszkedjenek a turistákkal, jelezve ezzel is a puccs békés voltát.

Szerdára azonban elkomorodott a hangulat. A hadvezetés kitiltotta a Bangkok és a vidéki nagyvárosok utcáin még mindig őrt álló tankok környékéről a szexi táncoslányokat, a katonáknak meg megtiltotta, hogy a turisták fegyvereikkel pózolhassanak a fényképezkedéskor.

A hadsereg szeptember 19-én ragadta magához a hatalmat. Mivel a puccs nem váltott ki különösebb indulatokat a Takszin Sinavatra kormányfővel javarészt elégedetlen thaiokból, a katonák hamarosan oldottan elegyedhettek a helyi lakossággal. Tankjaik szinte rögtön turistalátványossággá váltak. A hadvezetés eleinte még affelett is szemet húnyt, hogy szexi, szinte meztelen táncoslányok adtak elő magánszámokat a tankok tetején.


Klikk!

Szerdára azonban a főparancsnok helyettese, Bunszang Niempradit már "erkölcstelennek" minősítette a bártáncosnők bemutatóit és betiltotta azokat. "Fenn kell tartanunk a puccs komolyságát" - indokolta a döntést az AP-nek Palangun Klaharn katonai szóvivő.

És valóban, a puccs azért komoly dolog. Saprang Kanlajanimatr altábornagy, a puccs egyik értelmi szerzője szerdán betiltotta a rádióadásokat. Ugyanő rapportra hívta Takszin pártjának politikusait is. A puccsisták szombatra elkészítik ideiglenes alkotmányukat is. Miniszterelnök-jelöltjüket vasárnap mutatják be, az AP jelentése szerint feltehetőleg a volt hadseregparancsnok, a király belső köreihez tartozó Szrajud Csulanont-t jelölik majd a posztra.

A hadsereg az ideiglenes kormány "tanácsadójaként" továbbra is befolyása alatt tartaná a thaiföldi belpolitikát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!