Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véget ért a mosolypuccs

2006.09.27. 14:10
Egy heti mosolygás után komolyra fordult a thaiföldi katonai puccs. Immár nem szabad a puccsisták fegyvereivel fényképezkedni, elzavarták a táncosnőket és betiltották a rádióműsorokat is.

Kezdik elveszíteni humorérzéküket Thaiföld katonai kormányzói, írja a Jerusalem Post. A hatalmat a múlt héten magukhoz ragadó katonák eleinte még direkt megparancsolták katonáiknak, hogy mosolyogjanak sokat, sőt, nyigodtan fényképeszkedjenek a turistákkal, jelezve ezzel is a puccs békés voltát.

Szerdára azonban elkomorodott a hangulat. A hadvezetés kitiltotta a Bangkok és a vidéki nagyvárosok utcáin még mindig őrt álló tankok környékéről a szexi táncoslányokat, a katonáknak meg megtiltotta, hogy a turisták fegyvereikkel pózolhassanak a fényképezkedéskor.

A hadsereg szeptember 19-én ragadta magához a hatalmat. Mivel a puccs nem váltott ki különösebb indulatokat a Takszin Sinavatra kormányfővel javarészt elégedetlen thaiokból, a katonák hamarosan oldottan elegyedhettek a helyi lakossággal. Tankjaik szinte rögtön turistalátványossággá váltak. A hadvezetés eleinte még affelett is szemet húnyt, hogy szexi, szinte meztelen táncoslányok adtak elő magánszámokat a tankok tetején.


Klikk!

Szerdára azonban a főparancsnok helyettese, Bunszang Niempradit már "erkölcstelennek" minősítette a bártáncosnők bemutatóit és betiltotta azokat. "Fenn kell tartanunk a puccs komolyságát" - indokolta a döntést az AP-nek Palangun Klaharn katonai szóvivő.

És valóban, a puccs azért komoly dolog. Saprang Kanlajanimatr altábornagy, a puccs egyik értelmi szerzője szerdán betiltotta a rádióadásokat. Ugyanő rapportra hívta Takszin pártjának politikusait is. A puccsisták szombatra elkészítik ideiglenes alkotmányukat is. Miniszterelnök-jelöltjüket vasárnap mutatják be, az AP jelentése szerint feltehetőleg a volt hadseregparancsnok, a király belső köreihez tartozó Szrajud Csulanont-t jelölik majd a posztra.

A hadsereg az ideiglenes kormány "tanácsadójaként" továbbra is befolyása alatt tartaná a thaiföldi belpolitikát.