Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Katonai puccs Bangkokban

2006.09.19. 21:00
Rendkívüli állapotot hirdettek ki Bangkokban, tankok zárták le a kormány székházához vezető utakat. Magyar állampolgár nem kért segítséget a külképviseleten. A helyzet nyugodt, a be- és kiutazást nem korlátozzák. Ellenfelei szerint Thakszin Sinavatra kormányfő sokszorosan visszaélt hatalmával, hogy gyarapítsa családi vagyonát.

A thaiföldi hadsereg egyetlen puskalövés nélkül átvette kedden a hatalmat Bangkokban. Harckocsik vették körül a thaiföldi kormány hivatali épületeit, a hadsereg átvette az ellenőrzést a legtöbb tévéállomás felett.

A hadsereg és a rendőrség vezetői pedig bejelentették, hogy létrehozták a kormányzati reform tanácsát. A közlemény nyugalomra intette a thai főváros lakosságát.

Le akarják váltani a kormányfőt

A thai fegyveres erők csak "ideiglenes jelleggel" ragadták magukhoz a hatalmat, s hamarosan "visszaadják azt a thai népnek" - mondta tévényilatkozatában a puccsisták szóvivője, Prapart Szakuntanak altábornagy.

Szavai szerint azért volt szükség a katonai hatalomátvételre, mert Thakszin Sinavatra miniszterelnök kormánya megosztotta az országot, és országlása alatt burjánzott a korrupció.


Thakszin Sinavatra

A szóvivő bejelentette, hogy a Szonthi Bunjaratglin tábornok vezette hadsereg statáriumot vezetett be. Egyúttal azt is közölte, hogy a hadsereg felfüggesztette az ország 1997-es alkotmányának érvényességét, valamint a kormány, a parlament és az alkotmánybíróság tevékenységét.

A hadsereg feltétlen hűségéről biztosította Bhumibol Aduljadedzs királyt. Jelezte: a fegyveres erők vezetői jelentkeznek az uralkodónál, hogy vele egyetértésben alakítsák meg az ország új, ideiglenes kormányát.

A hadsereg vezetősége határozottan megtiltott minden nem engedélyezett csapatmozgást, és kötelezte a szabadságon lévő katonákat, hogy jelentkezzenek laktanyáikban. A hadsereg vezetősége attól tart, hogy a Thakszin Sinavatra kormányfőhöz hű parancsnokok megpróbálkozhatnak a puccs fegyveres meghiúsításával.

A miniszterelnök New York-ból intézkedik

A kormányfő jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol részt vesz az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán. Felhívta onnan az állami kézben lévő Kilences csatorna tévét, és bejelentette, hogy rendkívüli állapotot hirdet ki.

A tévé adása megszakadt, miközben a kormányfő szólni próbált a thai néphez. A miniszterelnök egy szóvivője kijelentette Bangkokban akkreditált külföldi tudósítok előtt, hogy "a puccs bukásra van ítélve, a kormány ura a helyzetnek".

Egyes jelentések szerint Thakszin Sinavatra a hadsereg főparancsnokát bízta meg, hogy lássa el a kormányfői teendőket, amíg a miniszterelnök haza nem tér. Más jelentések szerint a miniszterelnök leváltotta Szonthi Bunjaratglin katonai főparancsnokot, mert őt tartja felelősnek a puccs szervezéséért.

Magyarok nem kértek segítséget

A rendkívüli helyzet miatt magyar állampolgár nem fordult segítségkéréssel vagy tanácsért a Magyar Köztársaság bangkoki nagykövetségéhez - értesült az MTI bangkoki magyar diplomáciai forrásból.

A tájékoztatás szerint jelenleg nyugodt a helyzet Bangkokban, a helyi híradásokban eddig nem hangzott el semmi olyasmi, ami arra utalna, hogy akadályozott lenne a Bangkokba való be-, illetve Bangkokból való kiutazás. A magyar diplomáciai képviseletnek nincs olyan információja, amely szerint esetleg lezárták volna a bangkoki repülőteret.

Noha a fejlemények háttere még nagyrészt homályos, az eseménysor összefügghet azzal a belpolitikai válsággal, amelyet a jelenleg ügyvezetőként hivatalban lévő kormányfő tevékenysége váltott ki.

Bizniszelt a kormányfő

Ellenfelei szerint a dúsgazdag üzletember-miniszterelnök sokszorosan visszaélt hatalmával, hogy gyarapítsa családi vagyonát. Részben megvesztegetéssel, részben megfélemlítéssel kezében tartja az ország bíráinak nagy részét.

Ellenzéki vádak szerint olyan értelemben változtatta meg a törvényeket, hogy ne lehessen őt felelősségre vonni hatalmi visszaélésekkel elősegített vagyonosodásáért.

Különösen nagy felháborodást váltott ki, amikor a kormányfő családja 1,6 milliárd euróért eladta a szingapúri Temasek holdingnak a családi vállalatbirodalom egy jelentős részét. Ezzel a nemzetbiztonsággal is összefüggő stratégiai ágazatok kerültek így külföldi óriáscég birtokába.

Thakszin Sinavatra vállalatbirodalma hatalmas állami támogatásokat is kapott e stratégiai ágazatok fejlesztésére, így a thaiföldi adófizetők - akaratukon kívül - igen költséges "ajándékot adtak" a kormányfő családjának. A politikai ellenzék 2006 februárja óta utcai tüntetések sorozatát szervezi Thakszin Sinavatra megbuktatására.


Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?