Piroska
3 °C
3 °C

Katonai puccs Bangkokban

2006.09.19. 21:00
Rendkívüli állapotot hirdettek ki Bangkokban, tankok zárták le a kormány székházához vezető utakat. Magyar állampolgár nem kért segítséget a külképviseleten. A helyzet nyugodt, a be- és kiutazást nem korlátozzák. Ellenfelei szerint Thakszin Sinavatra kormányfő sokszorosan visszaélt hatalmával, hogy gyarapítsa családi vagyonát.

A thaiföldi hadsereg egyetlen puskalövés nélkül átvette kedden a hatalmat Bangkokban. Harckocsik vették körül a thaiföldi kormány hivatali épületeit, a hadsereg átvette az ellenőrzést a legtöbb tévéállomás felett.

A hadsereg és a rendőrség vezetői pedig bejelentették, hogy létrehozták a kormányzati reform tanácsát. A közlemény nyugalomra intette a thai főváros lakosságát.

Le akarják váltani a kormányfőt

A thai fegyveres erők csak "ideiglenes jelleggel" ragadták magukhoz a hatalmat, s hamarosan "visszaadják azt a thai népnek" - mondta tévényilatkozatában a puccsisták szóvivője, Prapart Szakuntanak altábornagy.

Szavai szerint azért volt szükség a katonai hatalomátvételre, mert Thakszin Sinavatra miniszterelnök kormánya megosztotta az országot, és országlása alatt burjánzott a korrupció.


Thakszin Sinavatra

A szóvivő bejelentette, hogy a Szonthi Bunjaratglin tábornok vezette hadsereg statáriumot vezetett be. Egyúttal azt is közölte, hogy a hadsereg felfüggesztette az ország 1997-es alkotmányának érvényességét, valamint a kormány, a parlament és az alkotmánybíróság tevékenységét.

A hadsereg feltétlen hűségéről biztosította Bhumibol Aduljadedzs királyt. Jelezte: a fegyveres erők vezetői jelentkeznek az uralkodónál, hogy vele egyetértésben alakítsák meg az ország új, ideiglenes kormányát.

A hadsereg vezetősége határozottan megtiltott minden nem engedélyezett csapatmozgást, és kötelezte a szabadságon lévő katonákat, hogy jelentkezzenek laktanyáikban. A hadsereg vezetősége attól tart, hogy a Thakszin Sinavatra kormányfőhöz hű parancsnokok megpróbálkozhatnak a puccs fegyveres meghiúsításával.

A miniszterelnök New York-ból intézkedik

A kormányfő jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol részt vesz az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán. Felhívta onnan az állami kézben lévő Kilences csatorna tévét, és bejelentette, hogy rendkívüli állapotot hirdet ki.

A tévé adása megszakadt, miközben a kormányfő szólni próbált a thai néphez. A miniszterelnök egy szóvivője kijelentette Bangkokban akkreditált külföldi tudósítok előtt, hogy "a puccs bukásra van ítélve, a kormány ura a helyzetnek".

Egyes jelentések szerint Thakszin Sinavatra a hadsereg főparancsnokát bízta meg, hogy lássa el a kormányfői teendőket, amíg a miniszterelnök haza nem tér. Más jelentések szerint a miniszterelnök leváltotta Szonthi Bunjaratglin katonai főparancsnokot, mert őt tartja felelősnek a puccs szervezéséért.

Magyarok nem kértek segítséget

A rendkívüli helyzet miatt magyar állampolgár nem fordult segítségkéréssel vagy tanácsért a Magyar Köztársaság bangkoki nagykövetségéhez - értesült az MTI bangkoki magyar diplomáciai forrásból.

A tájékoztatás szerint jelenleg nyugodt a helyzet Bangkokban, a helyi híradásokban eddig nem hangzott el semmi olyasmi, ami arra utalna, hogy akadályozott lenne a Bangkokba való be-, illetve Bangkokból való kiutazás. A magyar diplomáciai képviseletnek nincs olyan információja, amely szerint esetleg lezárták volna a bangkoki repülőteret.

Noha a fejlemények háttere még nagyrészt homályos, az eseménysor összefügghet azzal a belpolitikai válsággal, amelyet a jelenleg ügyvezetőként hivatalban lévő kormányfő tevékenysége váltott ki.

Bizniszelt a kormányfő

Ellenfelei szerint a dúsgazdag üzletember-miniszterelnök sokszorosan visszaélt hatalmával, hogy gyarapítsa családi vagyonát. Részben megvesztegetéssel, részben megfélemlítéssel kezében tartja az ország bíráinak nagy részét.

Ellenzéki vádak szerint olyan értelemben változtatta meg a törvényeket, hogy ne lehessen őt felelősségre vonni hatalmi visszaélésekkel elősegített vagyonosodásáért.

Különösen nagy felháborodást váltott ki, amikor a kormányfő családja 1,6 milliárd euróért eladta a szingapúri Temasek holdingnak a családi vállalatbirodalom egy jelentős részét. Ezzel a nemzetbiztonsággal is összefüggő stratégiai ágazatok kerültek így külföldi óriáscég birtokába.

Thakszin Sinavatra vállalatbirodalma hatalmas állami támogatásokat is kapott e stratégiai ágazatok fejlesztésére, így a thaiföldi adófizetők - akaratukon kívül - igen költséges "ajándékot adtak" a kormányfő családjának. A politikai ellenzék 2006 februárja óta utcai tüntetések sorozatát szervezi Thakszin Sinavatra megbuktatására.


Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!