Lujza
-2 °C
13 °C

Országossá terebélyesedhet a thai ellenzék tiltakozása

2008.08.29. 12:38
Két vidéki repteret is lezártak a thaiföldi tiltakozók, válaszul arra, hogy a rendőrség hajnalban megpróbálta kiszorítani őket a negyedik napja megszállt miniszterelnöki hivatalból. A reggeli akció során állítólag könnygázt is bevetettek. Most viszont a beszámolók szerint szemlátomást nem akarnak tenni semmit.

Országossá kezd terebélyesedni a bangkoki ellenzék szembenállása a hatóságokkal. A kormány távozását követelő ellenzéki párt, a PAD hívei két vidéki repteret - a turistaközpont Phuketben és Hatjajban - lezártak. Emellett a vasútasok is sztrájkba kezdtek, de a munkabeszüntetés egyelőre csak a vasútvonalak 15 százalékát érintik.

A PAD a rendőrség reggeli fellépésével indokolta a repterek lezárását. A rendőrség reggel megpróbálta kézbesíteni a bíróság határozatát az ellenzéki vezetőknek. A bíróság ugyanis végzésben utasította a PAD-ot, hogy hagyja el a miniszterelnöki hivatal területét, a párt kilenc vezetője ellen pedig békétlenség szítása, felkelés szervezése, valamint a hét hónapja hatalmon lévő kormány megdöntésére irányuló kísérlet miatt vádat emeltek.

A rendőrök ezután kísérletet tettek a tüntetők által megszállt miniszterelnöki hivatal kiürítésére. Szemtanúk szerint könnygázt is bevetettek, de a hatóságok ezt tagadják. Akárhogy is történt, a tüntetők még mindig megszállva tartják az épületet, a helyszíni beszámolók szerint pedig a rendőrség szemlátomást nem kívánja erővel kitessékelni a tiltakozókat.

A PAD kedden kezdett tiltakozásokba Thaiföldön. Fő követelésük Szamak Szundaravedzs kormányfő leváltása, akit Thakszin Sinavarta volt miniszterelnök bábjának tartanak. Takszint 2006-ban a hadsereg puccsa buktatta meg, azóta korrupció miatt eljárást kezdeményeztek ellene. Az ellenzék szerint Szamak ezt az eljárást akadályozza.