Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Tíz év börtön a thai királyt kigúnyoló svájcinak

2007.03.29. 07:30
Mivel bevallotta bűneit, a kiszabható 75 év helyett csupán 10 év börtönre ítéltek egy svájci férfit Thaiföldön. A bűne az volt, hogy részegen összefirkálta a király portréit.

A körülményekhez képest enyhe büntetést, tíz év börtönt kapott egy svájci férfi, mert részegen, festékszóróval összefirkálta a thai király portréját Thaiföld északi részén, Chiang Mai városában. A drákói thai törvények szerint ugyanis akár 75 év börtönre is ítélhették volna, írja a BBC.

Az 57 éves Oliver Jufer tavaly decemberben rúgott be annyira, hogy megsértse az uralkodót. A tíz éve Thaiföldön élő férfi a király születésnapjára kihelyezett uralkodói portrék közül rondította össze ötöt. Pechjére a rongálásokat biztonsági kamera is rögzítette.


Oliver Jufer

A bíróság ítélete szerint minden egyes összefirkált portréért négy év börtönbüntetést kapott, de a 20 éves büntetést a végén felezték, mivel a férfi bűnösnek vallotta magát és együttműködött a hatóságokkal.

Thaiföld szigorú törvényekkel védi az uralkodó méltóságát. A király amúgy nagyon népszerű, persze kritizálni amúgy sem merné senki.