Eszter, Eliza
EUR 383,24 Ft
USD 357,24 Ft
14 °C
24 °C

Ezerre nőtt a thaiföldi drogszigor áldozatainak száma

2003.02.26. 16:43
Február 1. óta 993-an vesztették életüket a thai rendőrség drogellenes akciójában. A kormány tagadja, hogy része lenne a törvénytelen gyilkosságokban, a miniszterelnök szerint a gyanúsítottak egymást ölik. A kormány szerint a 47 166 fős "feketelista húsz százalékkal rövidült".
Közel ezer halálos áldozatot követelt eddig a thaiföldi rendőrség drogellenes akciója - írja a BBC. A belügyminisztérium szerdai jelentése szerint 993-an vesztették életüket. Emberi jogi csoportok szerint az áldozatok száma arra utal, hogy a thai kormány támogatja a "lőj, hogy ölj" politikáját. A rendőrséget az ENSZ illetékes bizottsága is az emberi jogok tiszteletben tartására szólította.

A minisztérium szerint egymást ölik

A thai kormány és a rendőrség is tagadja, hogy részük lenne az törvényes eljárás nélküli gyilkosságokban. "Nem azért haltak meg ennyien, mert a kormány lelövette őket. Egymást ölik" - jelentette be Thaksin Shinawatra thai miniszterelnök. A rendőrség február 1-én indította meg az amfetamin-kereskedők elleni akcióját.

Húsz százalékkal rövidebb a lista

A belügyminisztérium szerint az áldozatok nagy száma azt is jelenti, hogy az akció előtt összeállított, amfetamin-kereskedelmmel vádolt 47 166 ember nevét tartalmazó lista "20 százalékkal rövidült". A thai Nemzeti Emberi Jogi Bizottságnál eddig mintegy ötvenen jelezték, hogy nevük tévesen került a "feketelistára".

Rettegnek a tévesen listázottak

A tévesen listázottaknak a hatóságok azt javasolták, hogy jelentkezzenek a helyi rendőrkapitányságokon. Ők azonban "félnek elmenni, attól tartva, hogy gesztusukat beismerésnek veszi" - mondta el a az AFP-nek Thirapat Assawasangsit, Thaiföld drogügyi főmegbízottjának titkára. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága "a halálos erő alkalmazásának szigorú korlátozására és a rendelet kivétel nélküli betartatására" szólította a thai kormányt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla