11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28. ÉLŐ
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

A thai terroristák ecstasyt gyártanak

2000.04.25. 18:20
A thaiföldi Vörös Wa Hadsereg olcsó ecstasy-tabletták gyártásából, illetve piacra dobásából akarja fenntartani magát - derült ki a Bangkok Post keddi számából.
A kormány-ellenes lázadó hadsereg az új termékkel kiszoríthatja a piacot eddig uraló, európai importból származó metamfetaminokat.

Wa-tabletta ára harmada az európai ecstasynak
Noppadol Szonbunszap rendőrkapitány-helyettes szerint, a terrorista szervezet saját formulát fejlesztett ki, ami ugyan gyengébb minőségű az európai drogoknál, de sokkal olcsóbb, és ezért komoly eséllyel indulhat az egyre növekvő piacon.

A hadnagy szerint egy Wa-tabletta ára 2-300 baht körül lehet, ami a harmada az európai ecstasynak, és egyes változatok már kaphatók a thaiföldi kábítószerpiacon. Noppadol azt is elmondta, hogy a termelő-bázisok már nem az ország északi részen találhatók, hanem áthelyezték őket a kambodzsai és a laoszi határ közelébe.

A drogterjesztők fő célcsoportja is változott, a munkások után most a diákok a legfontosabb vásárlók. A beetetést a jó tanulóknál kezdik, azt a látszatot keltve, hogy a jó eredmények a tabletta serkentő hatásának köszönhetők. A rendőrség által eddig talált legfiatalabb drog-függő öt éves volt.

2000-ben 70 millió tablettát koboztak el a hatóságok, míg 1999-ben még összesen csak 44 milliót. Állítólag Szuracsai Ngern-thongfu, a régóta keresett drog-kereskedő is a Wa Hadsereg oltalma alatt áll, és a terroristák az ő hálózatát használják új termékük elterjesztéséhez.

Ecstasy (drog.net)

MDMA (metiléndioxid-metamfetamin). 1913-ban állították elő Németországban. A 70-es években pszichés betegek kezelésére alkalmazták, de a robbanásszerű elterjedése a 90-es évekre tehető. Napjainkban a legelterjedtebb drogok közé tartozik. Ötvözi az amfetaminszármazékok gyorsító hatását és az euforizáló szerek boldogságérzetét, nem véletlenül a táncos zenés helyek drogja. Illegális laboratóriumokban állítják elő, ezért a forgalomba kerülő tabletták erősen szennyezettek lehetnek, vagy más hatóanyagot is tartalmazhatnak. Az illegális kereskedelemben dombornyomással készített "ábrás" tablettaként, kapszulában és poralakban lehet hozzájutni. Többnyire szájon keresztül, de előfordul, hogy intravénásan juttatják a szervezetbe. Az ecstasy tabletták teljesen összefonódtak a mai kor divatos zenéivel (acid, house, rave, techno) és a társasági partydrogok közé sorolják. Fizikai függőség nem alakul ki tőle, a pszichés függés pedig hasonló mint a speed esetében. Pszichés és idegrendszeri betegségek kialakulásánál döntő szerepe lehet.  • Hírek
  • Bankszámla