Géza
-11 °C
-4 °C

Thaiföldnek hullazsákokra és formaldehidre van szüksége

2004.12.30. 18:10
Harminc nap türelmet kér a thai kormányzat a külföldi turistáktól, hogy eltakaríthassák a romokat, javasolva, hogy még három-négy hétig ne utazzanak a katasztrófa sújtotta országba. Thaiföldnek most leginkább tiszta ivóvízre, gyógyszerre és önkéntes törvényszéki orvosokra van szüksége a rengeteg holttest minél előbbi azonosításához.

Egyelőre nincs járvány Phuketen, bár az egészségügyi hatóságok tartanak attól, hogy ha nem sikerül idejében eltemetni a halottakat, rosszabbra fordulhat a helyzet, hangzott el Thaiföld budapesti követségén csütörtökön. Tawatchai Piyarat, a turizmusra nagyban támaszkodó ország nagykövete visszautasította azokat a sajtóban megjelent "igazságtalan vádakat", amik szerint a thai meteorológiai hivatal azért nem adott ki figyelmeztetést a katasztrófával fenyegető szökőárról, hogy az idegenforgalomban ne okozzon károkat.

A nagykövet rámutatott, hogy az országban korábban gyakorlatilag ismeretlen fogalom volt a szökőár, és a vasárnap reggeli katasztrófa olyan gyorsan zajlott le, hogy a thai hatóságoknak csak a mielőbbi mentőakció beindítására volt esélyük, megelőzésre nem.

Három hétig ne utazzanak


klikk a képre!

Thaiföld, ahol a friss adatok szerint mintegy hatezren veszítették életüket, és akár hétezerre is rúghat eltűntek száma, népszerű nyaralási célpontja volt a turistáknak, de most a helyi hatóságok azt kérik, hogy ha lehet, minimum három hétig ne utazzanak a szökőár által lerombolt területekre. Ugyanis legalább ennyi időbe tart a becslések szerint a romok eltakarítása és a halottak számba vétele, illetve eltemetése. Az idegenforgalmi illetékesek az ország más, érintetlen részeit ajánlják az utazni vágyóknak, megemlítve azonban, hogy a mentési munkák miatt komoly fennakadásokra és kényelmetlenségekre kell számítani a megnövekedett forgalmú utakon és reptereken.

A thai hatóságok emellett minden segítséget megadnak, hogy az országban rekedt túlélők rendben haza tudjanak jutni, így például az irataikat elvesztők vízum nélkül távozhatnak az országból, ha követségüktől sikerül személyazonosító igazolást kérni. Akiknek semmijük sem maradt, így pénzük sincs a hazaútra szóló jegy megváltására, a kormány biztosítja a repülőjegyrevalót.

Nem kérnek segítséget

Az ország nem kér nemzetközi segítséget, de örömmel vesz minden felajánlást, ami segít a mentésben, a helyzet normalizálásában és helyreállításban. "Megbírkózunk a feladattal, ami az Indiát és Srí Lankát ért pusztításhoz képest jóval kisebb erőfeszítéseket igényel", mondta a nagykövet, hozzátéve azonban, hogy országának most leginkább tiszta ivóvízre, szárított élelmiszerre és gyógyszerekre, valamint önkéntes törvényszéki orvosokra van szüksége, a rengeteg holttest minél előbbi azonosításához. E célból egyébként Thaiföld a phuketitcity.com weboldalon fényképes keresővel igyekszik segíteni az eltűnt hozzátartozók megtalálását, a honlapon hajszín, rassz, kor és nem megadásával lehet keresni az áldozatok között.

Emellett a külföldi halottak hazaszállításához fémkoporsókra, a holttestek ideiglenes tárolásához hullazsákokra, a bomlási folyamatok késleltetéséhez pedig formaldehidre van szükség. Thaiföld szívesen veszi azt is, ha külföldi mentőcsapatok segítenek a holttesttek felkutatásában, amiben nagy segítséget jelent, ha áramfejlesztő berendezések és hűtőrendszerek is érkeznek segély gyanánt.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft