Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lemondathatják a thai kormányfőt egy főzőshow miatt

2008.09.08. 10:59
Szamak Szundaravedzs tagadja, hogy fizetést kapott volna a médiacégtől, amelyiknek gasztronómiai műsort készített. A thai alkotmánybíróság kedden dönt az utóbbi napokban sokat támadott kormányfőről.

Egy televíziós főzőshow miatt kényszerülhet lemondásra a thaiföldi miniszterelnök, akinek távozását két hete követelik ellenzéki tüntetők ezrei. Az alkotmánybíróság kedden dönt arról, hogy Szamak Szundaravedzs megsértette-e az alkotmányt, amikor kormányfőként egy kereskedelmi televízió főzőműsorának házigazdája volt. Az alaptörvény tiltja, hogy a miniszterelnök és kabinetminiszterek magánvállalkozásoknak dolgozzanak. Ha a testület összeférhetetlenséget állapít meg, akkor a miniszterelnöknek kormányával együtt távoznia kell, közölte egy bíró hétfőn Bangkokban.

A főzőshow házgazdájaként Szamak Szundaravedzs még hivatalba lépése előtt tűnt fel a képernyőn, de csak áprilisban hagyott fel a műsorvezetéssel, több mint két hónappal azután, hogy letette a miniszterelnöki esküt. Szenátorok egy csoportja emiatt a korrupciós ügyekkel foglalkozó országos bizottsághoz fordult május 25-én, amikor az utcai megmozdulások is kezdődtek Szamak Szundaravedzs ellen, de a bizottság a vádemelés után az alkotmánybírósághoz továbbította a kényes ügyet.

A taláros testület csaknem egy órán át hallgatta meg hétfőn a miniszterelnököt, aki tagadta, hogy fizetést kapott volna a médiacégtől. Megbízás alapján dolgozott, nem alkalmazottként, és csak honoráriumot vett fel az egyes adások után. Nem sértette meg a törvényt - vallotta az alkotmánybíróság előtt. A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy a televízió az útiköltségét is megtérítette. Vallomását a tévétársaság ügyvezető igazgatója megerősítette.

Más ügyekkel is küzd a kormányfő

A mostani alkotmánybírósági eljáráson kívül rágalmazási perrel és korrupciós vádakkal is meg kell küzdenie a szorongatott helyzetben lévő kormányfőnek, aki augusztus 26. óta nem teheti be lábát a miniszterelnöki hivatalba a kormánypalota udvarát megszállva tartó és távozását követelő kormányellenes tüntetők miatt. Az ellenzéket a Népi Szövetség a Demokráciáért - egy monarchistákból, jómódú és középosztálybeli városi rétegekből és szakszervezeti aktivistákból álló laza csoportosulás - vezeti. A tiltakozók szerint a kormányfő korrupt, lábbal tiporja az alkotmányt, a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfő bábja, akadályozza a Thakszin Sinavatra ellen korrupció miatt indult vizsgálatot, és pártja szavazatvásárlással nyerte meg a parlamenti választást 2007 decemberében.

A független választási bizottság lényegében az ellenzéknek adott igazat, amikor a múlt héten úgy foglalt állást, hogy a kormányfő vezette Népi Erő Pártja csalt a választáson és fel kell oszlatni. Várhatóan ez a jogvita is az alkotmánybíróságon fog kikötni.

A rágalmazási pert a bangkoki kormányzóhelyettes indította a kormányfő ellen, akit emiatt első fokon három év börtönre ítéltek. A fellebbviteli bíróság szeptember 25-én hirdeti ki határozatát, ha helybenhagyja az ítéletet, a kormányfőnek ugyancsak azonnal le kell mondania. Ráadásul három ügyben is korrupcióval gyanúsítják, de ezek még nem jutottak el bírósági szakaszba.

A folyamatos ellenzéki tüntetések miatt beállt politikai patthelyzet feloldására hétfőn újabb kísérletet tesz a szenátus elnöke, aki az ellenzék vezetőjével és a kormánykoalíciót alkotó hat párt elnökeivel találkozik. A miniszterelnök korábban felajánlotta, hogy a lakosság népszavazáson mondjon véleményt hét hónapja tartó kormányzásáról, de a tüntetők visszautasították javaslatát. Az erősen átpolitizált hadsereg mostanáig nem avatkozott be a belpolitikai eseményekbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?