Huba
17 °C
33 °C

Lemondathatják a thai kormányfőt egy főzőshow miatt

2008.09.08. 10:59
Szamak Szundaravedzs tagadja, hogy fizetést kapott volna a médiacégtől, amelyiknek gasztronómiai műsort készített. A thai alkotmánybíróság kedden dönt az utóbbi napokban sokat támadott kormányfőről.

Egy televíziós főzőshow miatt kényszerülhet lemondásra a thaiföldi miniszterelnök, akinek távozását két hete követelik ellenzéki tüntetők ezrei. Az alkotmánybíróság kedden dönt arról, hogy Szamak Szundaravedzs megsértette-e az alkotmányt, amikor kormányfőként egy kereskedelmi televízió főzőműsorának házigazdája volt. Az alaptörvény tiltja, hogy a miniszterelnök és kabinetminiszterek magánvállalkozásoknak dolgozzanak. Ha a testület összeférhetetlenséget állapít meg, akkor a miniszterelnöknek kormányával együtt távoznia kell, közölte egy bíró hétfőn Bangkokban.

A főzőshow házgazdájaként Szamak Szundaravedzs még hivatalba lépése előtt tűnt fel a képernyőn, de csak áprilisban hagyott fel a műsorvezetéssel, több mint két hónappal azután, hogy letette a miniszterelnöki esküt. Szenátorok egy csoportja emiatt a korrupciós ügyekkel foglalkozó országos bizottsághoz fordult május 25-én, amikor az utcai megmozdulások is kezdődtek Szamak Szundaravedzs ellen, de a bizottság a vádemelés után az alkotmánybírósághoz továbbította a kényes ügyet.

A taláros testület csaknem egy órán át hallgatta meg hétfőn a miniszterelnököt, aki tagadta, hogy fizetést kapott volna a médiacégtől. Megbízás alapján dolgozott, nem alkalmazottként, és csak honoráriumot vett fel az egyes adások után. Nem sértette meg a törvényt - vallotta az alkotmánybíróság előtt. A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy a televízió az útiköltségét is megtérítette. Vallomását a tévétársaság ügyvezető igazgatója megerősítette.

Más ügyekkel is küzd a kormányfő

A mostani alkotmánybírósági eljáráson kívül rágalmazási perrel és korrupciós vádakkal is meg kell küzdenie a szorongatott helyzetben lévő kormányfőnek, aki augusztus 26. óta nem teheti be lábát a miniszterelnöki hivatalba a kormánypalota udvarát megszállva tartó és távozását követelő kormányellenes tüntetők miatt. Az ellenzéket a Népi Szövetség a Demokráciáért - egy monarchistákból, jómódú és középosztálybeli városi rétegekből és szakszervezeti aktivistákból álló laza csoportosulás - vezeti. A tiltakozók szerint a kormányfő korrupt, lábbal tiporja az alkotmányt, a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfő bábja, akadályozza a Thakszin Sinavatra ellen korrupció miatt indult vizsgálatot, és pártja szavazatvásárlással nyerte meg a parlamenti választást 2007 decemberében.

A független választási bizottság lényegében az ellenzéknek adott igazat, amikor a múlt héten úgy foglalt állást, hogy a kormányfő vezette Népi Erő Pártja csalt a választáson és fel kell oszlatni. Várhatóan ez a jogvita is az alkotmánybíróságon fog kikötni.

A rágalmazási pert a bangkoki kormányzóhelyettes indította a kormányfő ellen, akit emiatt első fokon három év börtönre ítéltek. A fellebbviteli bíróság szeptember 25-én hirdeti ki határozatát, ha helybenhagyja az ítéletet, a kormányfőnek ugyancsak azonnal le kell mondania. Ráadásul három ügyben is korrupcióval gyanúsítják, de ezek még nem jutottak el bírósági szakaszba.

A folyamatos ellenzéki tüntetések miatt beállt politikai patthelyzet feloldására hétfőn újabb kísérletet tesz a szenátus elnöke, aki az ellenzék vezetőjével és a kormánykoalíciót alkotó hat párt elnökeivel találkozik. A miniszterelnök korábban felajánlotta, hogy a lakosság népszavazáson mondjon véleményt hét hónapja tartó kormányzásáról, de a tüntetők visszautasították javaslatát. Az erősen átpolitizált hadsereg mostanáig nem avatkozott be a belpolitikai eseményekbe.