Gusztáv
3 °C
7 °C

Robbantássorozat Thaiföldön: hét halott

2007.02.19. 07:51
Összehangolt merényletek sorozatában támadtak főként turistacélpontokat Thaiföldön vasárnapról hétfőre virradó éjjel. A robbantásokban, gyújtogatásokban, lövöldözésekben legalább heten meghaltak és ötvenen megsebesültek. Magyar áldozatokról vagy sebesültekről nem tudnak a követségen.

Vasárnap éjjel kezdődött az autóbbi idők legnagyobb thaiföldi merényletsorozata, hírügynökségi jelentések szerint legalább harminc helyen robbantottak vagy gyújtogattak az ország déli, főként muszlimok rakta településein, a turisták által kedvelt bárok és szórakozóhelyek, hotelek elleni támadások még hétfőn hajnalban is tartottak.

A legutóbbi hírek szerint heten meghaltak és legalább ötvenen megsebesültek a merényletekben. A bangkoki magyar nagykövetségen nem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről, az ország déli részén általában kevés magyar turista szokott megfordulni, mondták az Indexnek a követség munkatársai. "Nem tudunk magyar sérültről" - erősítette meg Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szővivője is.

Thai rendőrök fel nem robbant bombát találtak
Thai rendőrök fel nem robbant bombát találtak

A halálos áldozatok közt van egy katonatiszt, akit saját házában robbantottak fel. A bombák főként Narathiwat, Yala, Pattani, illetve Songkhla tartományokban robbantak, csak Yalában 17 robbanásról számoltak be. Pattaniban egy eletromos központot is támadtak, a tartományi központban emiatt ármaszünet volt.

A támadók felgyújtottak több általános iskolát és mecsetet is, fegyveresek támadtak katonákra, rendőrökre és civilekre, lövöldözésekről érkeztek hírek több helyről is.

Katonák biztosítanak egy megtámadott helyszínt
Katonák biztosítanak egy megtámadott helyszínt

A thai miniszterelnök biztonsági ülést hívott össze a terrorsorozat után, jelentette a Reuters. Az utóbbi három évben több mint kétezer halálos áldozata volt a szeparatista erőszaknak Thaiföld déli részében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!