Bernadett
0 °C
4 °C

Életfogytiglant kapott van Gogh gyilkosa

2005.07.26. 12:41
Életfogytiglani börtönbüntetést kapott az a 27 éves marokkói férfi, aki tavaly novemberben brutálisan megölte Theo van Gogh holland filmrendezőt. A bíróság szerint a muszlim férfi tette terrorista akció volt.

Mohammed Bouyeri két héttel ezelőtt beismerte, hogy november 2-án lelőtte és megkéselte a biciklivel munkába tartó, a muszlim vallást és a multikulturális társadalmat több ízben élesen bíráló művészt. A marokkói férfi elvágta áldozata torkát, és a holttestre késsel egy papírt tűzött, amelyen egy hosszú, zavaros, vallási utalásokkal teli szöveg volt.

Újra megtenné


Mohammed Bouyeri
A holland-marokkói állampolgárságú férfi nem bánta meg bűnét, mint mondta, ha esélye lenne rá, újra megtenné, írja a BBC. Korábban Bouyeri úgy nyilatkozott, hogy célja "harc közben meghalni, hogy hitének mártírja lehessen", és elutasította a védelemhez való jogát is. Az amszterdami gyilkosság megdöbbentette a hollandokat. Nem találtak magyarázatot ugyanis arra, hogy a Hollandiában született és nevelkedett férfi miért fordult a radikális iszlám felé.

Az ügyész több mint négyórás vádbeszédében azt állította, hogy Bouyeri tagja volt egy Hofstad nevű iszlámista terrorcsoportnak. Bizonyosra veszik, hogy a gyilkosnak volt segítője, bár a rendező megölését a bizonyítékok szerint egyedül hajtotta végre.

A holland Michael Moore


A néhai Theo Van Gogh
Az áldozat, a publicista-rendező a világhírű festőművész Vincent Van Gogh testvérének, Theónak ükunokája volt. A holland Michael Moore-ként is emlegetett, radikális nézeteket hangoztató rendező három évvel ezelőtt bemutatott Nadzsib és Julia című tévésorozatában az iszlám társadalmakban jelen lévő, a nők elleni erőszakot mutatta be. Ebben az évben sugározták Behódolás című kisfilmjét, amely hangos ellenkezést váltott ki a hollandiai muszlim társadalomban.

A lelőtt filmrendező korábban filmet készített egy holland képviselőnőről, Ayaan Hirsi Aliról is. A politikus ugyancsak az iszlámról vallott radikális nézeteiről ismert Hollandiában, Van Gogh róla készített portréfilmjében vallotta be, hogy akkor szökött el Szomáliból 22 éves korában, amikor apja erőszakkal próbálta férjhez adni. A Koránról és az iszlámról vallott nézetei miatt több halálos fenyegetést kapott ő is, ezért évek óta rendőrök vigyáznak rá.

Muszlim város lesz Rotterdam
A 16 milliós Hollandiában jelenleg egymillió muszlim él, a nem európai kisebbségek száma összesen 1,5 millió (az összlakosság 9 százaléka), ami 2012-ben elérheti a 12 százalékot. Az ország vonzerejét a bevándorlók számára az adja, hogy a különféle juttatások és az aránylag laza adminisztráció miatt itt a legjobb letelepedni. A bevándorlók ráadásul nem élnek szegényen, és nem kényszerülnek igazi gettóba sem tömörülni, mint a legtöbb nyugati országban.
Egyes előrejelzések szerint Rotterdamban öt-tíz éven belül többségbe kerülnek a muszlimok. Ennek oka egyrészt az erős bevándorlás, amely mindig is elsősorban a nagyvárosokba koncentrálódott (a holland kikötőváros hatszázezer lakosából már ma is 288 ezer a bevándorló), másrészt a muszlim bevándorlók körében megfigyelhető magas népszaporulat, harmadrészt az őshonos lakosság alacsony népszaporulata.