A szövetséges hírszerzés elszámította magát

2003.03.28. 03:26
A The Times szerint a háború előtt brit katonai illetékesek abban bíztak, hogy a déli Bászra nagyváros gyorsan elesik, a síita lakosság a déli országrészben felkel Szaddám Huszein elnök ellen, és a Bagdadba vezető úton a szövetségesek csak jelképes ellenállásba fognak ütközni. A bit külügyminisztérium ugyanakkor már korábban aggályosnak tartotta, hogy Washingtonban olyan iraki menekültek beszámolóinak adnak hitelt, akik politikailag kötődnek a Bush-kormányzathoz.
A brit és az amerikai hírszerzés súlyosan elszámította az Irakban várható ellenállás mértékét; egyes elemzők azt jósolták, hogy a szövetségesek pár nap alatt Bagdad alá érnek, és néhány hét alatt felszámolják Szaddám Huszein rezsimjét - írta a pénteki The Times, amely szerint most már nem kizárt, hogy hónapokig is eltart az iraki háború.

Alábecsülték az ellenállást

Kattintson a nagyításhoz! A vezető brit lap értesülése szerint a háború előtt brit katonai illetékesek abban bíztak, hogy a déli Bászra nagyváros gyorsan elesik, a síita lakosság a déli országrészben felkel Szaddám Huszein elnök ellen, és a Bagdadba vezető úton a szövetségesek csak jelképes ellenállásba fognak ütközni.

Egy név nélkül idézett brit kormányforrás, aki a fegyveres beavatkozás előtt figyelmeztette a londoni kabinetet a várható veszélyekre, azt mondta a The Timesnak, hogy a hírszerzési értékelések súlyosan alábecsülték a várható ellenállást. Az illetékes figyelmeztetését a brit kormány jórészt figyelmen kívül hagyta, jóllehet Huszein nem titkoltan gondos előkészületeket tett a védelemre: irreguláris alakulatokat fegyverzett fel és képzett ki, törzsi vezetőket vesztegetett meg, és propaganda-hadjárattal állította be a közelgő háborút úgy, hogy Amerika hódításra és az iraki olaj ellopására készül - írta a londoni napilap.

A briteknek nem sok szerepük volt

A The Times értesülései szerint a brit hírszerzés Irakból kapott jelzések alapján erősen feltételezte, hogy a rezsim gyenge, és összeomlik, ha nyomás alá kerül. Egy brit kormányforrás szerint a tervek elkészítését az amerikai hírszerzés irányította, de Londonban egy ideje már tudatában voltak annak, hogy az amerikaiak "talán túlságosan is támaszkodnak elfogott rádióüzenetekre és műholdas felvételekre".

A bit külügyminisztérium már korábban aggályosnak tartotta, hogy Washingtonban olyan iraki menekültek beszámolóinak adnak hitelt, akik politikailag kötődnek a Bush-kormányzathoz - áll a pénteki The Timesban. A lap szerint ezek a források azt jósolták, hogy az iraki hadsereg azonnal dezertál, amint kitör a háború.

A brit védelmi minisztériumnak nem sok szerepe volt a háborús tervezésben, de azért sikeresen lebeszélte a Pentagont olyan jóslatok elfogadásáról, amelyek szerint Szaddám Huszein rendszerének megdöntéséhez elég lesz a légierő és egy mindössze 50 ezres szárazföldi haderő - írta a brit lap.  • Tippek
  • Hírek