Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

300 millióan az amerikaiak

2006.10.17. 12:08
2006. október 17-én megszületik - vagy bevándorol - a 300 milliomodik amerikai. Az Egyesült Államok ezzel tartja harmadik helyét a népességtoplistán. Kínában pénzt adnak a kevésgyerekes családoknak, az oroszok csak nyolcadikak.

Magyar idő szerint délután háromnegyed kettőkor meghaladta a 300 milliót az Amerikai Egyesült Államok népessége, látható az amerikai szövetségi Népességnyilvántartó Iroda adatlapján. A 300 milliomodik amerikai címét várhatóan egy újszülött kapja, bár jó esély van rá, hogy valójában egy új bevándorló legyen az. De az sem elképzelhetetlen, hogy az eddigi gyakorlattal szemben senkinek sem ítélik oda a büszke címet.

A százmilliomodik amerikai születését 1915-ben hatalmas felvonulásokkal ünnepelték, a kétszázmilliomodik születése tiszteletére 1967-ben Lyndon B. Johnson mondott beszédet, a Life magazin pedig azonosított is egy gyermeket, így Robert Ken Woo Jr büszkén vallhatja magát a kétszázmilliomodiknak. Mostanában azonban a bevándorlás az egyik fő ütközőpont a republikánusok és a demokraták között, így mindenképpen kényes lenne bárkinek is odaítélni a címet.

Még egy ember 11 másodpercenként

A népességnyilvántartó adatai alapján az Egyesült Államokban átlag 7 másodpercenként születnek, 13 másodpercenként halnak meg és 31 másodpercenként vándorolnak be. Így az amerikai népesség átlag 11 másodpercenként nő egy fővel.

Az Egyesült Államok népessége 16 éve haladta meg a 250 milliót 39 éve a 200 milliót és 91 éve a százmilliót. Az éves szaporulat a gazdasági világválság éveiben volt a legalacsonyabb, akkor nem érte el az évi egymilliót. A legtöbb új amerikai 1949-50-ben született, vagy érkezett az országba, egy év alatt 3 083 287 fővel nőtt a népesség.

India nem tud előzni

A világ legnépesebb országa Kína, ahol az adatok szerint 1,3 milliárdnál is többen (a kínai népességszámláló adatai szerint már 13 millióval többen) élnek. Kínában a túlnépesedés már évtizedek óta probléma, a hivatalos családpolitika az egygyerekes családmodellt támogatja, immár komoly anyagi juttatásokkal (lásd a BBC angol nyelvű cikkét).

A második legnépesebb ország India 1,1 milliárd lakóval, de itt nem korlátozzák a népességszaporulatot, ezért a jóslások szerint idővel Kína elé kerülhet népességét tekintve az ország. India lakosságának növekedését itt követheti percről percre. Kínában és Indiában lakik a Föld népességének 37 százaléka.

Kevesen, mint az oroszok

Az Egyesült Államok a harmadik, az oroszok - hiába vannak annyian, mint az oroszok - csupán nyolcadikak. (Az orosz népességszámláló óra még azt is közli, fiú vagy lány a legújabb orosz.) Magyarország a 79. helyezett a népessége alapján, mintegy 300 000-rel vagyunk többen, mint 80. a szerbek. A legnagyobb népességű EU-ország Németország, 82 millió lakosával a 14. a világranglistán.