Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Elszállt az utolsó esély az iráni atomválság rendezésére?

2006.03.03. 11:57
Szinte azonnal be is rekesztették az EU-tagállamok és Irán utolsó békéltető tárgyalását. A teheráni atomprogramot hétfőn végleg elítélheti a NAÜ, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal büntetheti Iránt. Az elemzők a háborút sem tartják kizártnak.

Kudarcba fulladt az utolsó békítési kísérlet az európai hatalmak és Irán között a teheráni atomprogram miatt kirobbant válságban, jelentette a BBC. A bécsi tárgyalásokat Irán kezdeményezte az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) hétfői rendkívüli ülése előtt. A NAÜ ülésén véglegesíti az iráni atomprogramról készült jelentését. Mivel az iráni atomprogramot már az előzetes jelentés alapján az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalták, várhatóan a végleges jelentés is elítélő lesz.

Irán atomprogramja a NAÜ Nobel-békedíjjal kitüntetett igazgatója, az iraki válság idején az amerikaiakkal szembeforduló Mohamed el-Baradei szerint is kétes célú. Mint diplomatikusan fogalmazott, Irán titkolózása és az ellenőrzés ellehetetlenítése miatt gyanítható, hogy Teherán nem feltétlenül a deklarált polgári célokra akarja használni atomprogramját.

Az iráni atomválság kulcskérdése az urándúsítás. Azt, hogy Irán atomerőműveket építhet, még az amerikaiak sem vonják kétségbe. Ugyanakkor az atomerőművek fűtőanyagának iráni előállítását ellenzik, mivel vélhetően Irán a dúsított uránt katonai atomprogramjában hasznosítja.
Kérdések és válaszok az iráni atomprogramról>>

Az iráni atomerőművek kiépítését többmilliárd dollárért vállaló Oroszország üzlete megmentése érdekében arra próbálta rávenni Iránt, hogy mondjon le az urándúsíátsról, amit egy Oroszország területén működő orosz-iráni vegyesvállalat vehetne át. Az iráni atomprogram vezetője vasárnap még elvi megállapodásról számolt be, de az iráni diplomácia hétfőn már cáfolta a megállapodás elfogadását.

A NAÜ keddi jelentése szerint Irán február 15-én már be is indította urándúsító centrifugáit.

Mivel a pénteki tárgyalások szinte azonnal abba is maradtak, a NAÜ hétfőn várhatóan Iránt elítélő végső jelentéssel zárja vizsgálatait. Ezután az ENSZ BT akár szankciókat is hozhat a megállapodásra képtelen Iránnal szemben, ami az olajeladások szüneteltetésével vághat vissza.

Az elemzők nem zárják ki az Irán elleni katonai akció, mi több, a korlátozott nukleáris megelőzőcsapás esélyét sem. Ha az Egyesült Államok és szövetségesei - az USA most sokkal nagyobb nemzetközi egyetértésre számíthat, mint az iraki válság idején - valóban a katonai akció mellett döntenek, azt a szakértők szerint legkésőbb októberig végre kell hajtaniuk. Oroszország ugyanis októberben leszállítja azt a fejlett légvédelmi rakétarendszert Teheránnak, ami hatásos védelmet biztosít a robotrepülőgépek és a lopakodó bombázók ellen is.
Atomvillanás jobbról - nukleáris háború a Közel-Keleten>>