Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az USA orwelli hivatala mindenkiről mindent tudni akar

2003.02.07. 10:00
"Orwelli terv" - jellemezte a Fejlett Védelmi Kutatások Intézetének (DARPA) tervét Gary Hart, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának tagja. A Teljes Információs Tudatosság (Total Information Awareness) programja: bankátutalásoktól az emailekig minden információt gigantikus adatbázisokba gyűjteni, természetesen nemzetvédelmi célokkal, a terrorizmus elleni harc jegyében. A DARPA legőrültebb ötleteit és érdemes komolyan venni, ne felejtsük el, hogy ez a szervezet indította el annak idején az internet elődjének fejlesztését.
"Scientia Est Potentia", azaz "A tudás hatalom" hirdeti logóján a DARPA által létrehozott Információs Tudatosság Hivatala (Information Awareness Office - IAO). Érdemes egy pillantást vetnünk erre a logóra: ufóhívő öngyilkos szekták színes kaidványaiban láthatunk hasonló ábrákat. Piramis tetején menynbéli óriásszem vizslatja a földgolyót. (A TIA ötletének megalkotásában állítólag kulcsszerepet játszottak a Bush elnökhöz közel álló ultrakonzervatív, keresztény fundamentalista körök.)

"Minden hitelkártyás vásárlás, minden újságelőfizetés, kiváltott gyógyszerrecept, meglátogatott weboldal, küldött vagy fogadott email, iskolai osztályzat, bankbetét, utazás és esemény - minden amit a jövőben teszünk, eltárolódik egy, a Védelmi Minisztérium megfogalmazása szerint 'virtuális központi adatbázisban'" - fogalmazza meg orwelli vízióját a Védelmi Minisztérium Fejlett Védelmi Kutatások Ügynökségének (DARPA) Teljes Információs Tudatosság (TIA) című programja kapcsán William Safire, a New York Times politikai beállítottságát tekintve neokonzervatív publicistája.

Tisztátlan előélet

A TIA ötlete a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, a titkosszolgálatok kudarca láttán merült fel a Donald Rumsfeld vezette védelmi minisztériumban. Az 1983-ban még Szaddam Husszeinnel üzletelő védelmi miniszter és a DARPA létre is hozta az Információs Tudatosság Hivatalát (IAO), amelynek vezetését Ronald Reagan egykori nemzetbiztonsági tanácsadójára, John Pointdexterre ellentengernagyra bízta.

Pointdexter múltja nem szeplőtlen. Míg mostani megbízója, Donald Rumsfeld a nyolcvanas évek közepén az iraki-amerikai viszony "normalizálásán" dolgozott - mindkét fél legnagyobb megelégedésére -, Pointdexter az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb botrányában, az Irán-kontra botrányban érintett.

Az egykori nemzetbiztonsági tanácsadót 1990-ben öt vádpontban is bűnösnek találták. Pointdextert, mint a botrány legmagasabb rangú érintettjét fél év börtönre ítélték, amiért hazudott a törvényhozásnak, akadályozta a kongresszusi vizsgálóbizottság munkáját és dokumentumokat semmisített meg az iráni fegyvereladásokkal és a befolyó pénzből a nicaraguai kontráknak nyújtott támogatásokkal kapcsolatban.

Az IAO érdekes logója
Gyüjtögetők

Mindez nem akadályozta meg a védelmi minisztériumot a kinevezésben. Az ellentengernagy hivatala, az érdekes logójú IAO élén hozzá is látott átfogó programja, a TIA kidolgozásához. A DARPA hivatalos tájékoztatója szerint a program célja egy olyan "kísérleti rendszer prototípusának" kidolgozása, mely három részből állna össze: fordítógépből, adat- és módszerfelismerő technológiákból valamint fejlett döntéshozatali eszközökből.

Az amerikaiak megtámadására készülő terroristák szükségszerűen kommunikálnak egymással, illetve számos előkészületet meg kell tenniük - írja a tájékoztató. Amennyiben az előkészületeket - vízumkérelem, útlevélkérelmek, repülőjegyek vásárlása, a támadáshoz felhasznált anyagok beszerzése - idejében felismerik és összekapcsolják, megelőzhető a támadás. "Ellentétben az újságbeszámolókkal, az IAO nem épít 'szuperszámítógépet' azért, hogy a hétköznapi amerikaiak magánéletében kutakodjon" - áll a DARPA tájékoztatójában.

Orwelli vízió

A hivatalos közleménynél némileg sötétebb képet fest a tervről John Markoff, a New York Times publicistája. A TIA "azonnali hozzáférést biztosít a titkosszolgálati elemzőknek és a rendvédelmi szerveknek az internetről, levelezésekből, telefon-híváslistákból pénzátutalásokból és utazási előjegyzésekből beszerezhető információkhoz - házkutatási parancs nélkül" - írja.

"Ez a legorwellibb terv, amit valaha is hallottam" - jellemezte Pointdexter javaslatait Gary Hart. Az egykori szenátor, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának tagja szerint a terv nem más, mint a "kémkedés totális eltúlzása", egyben "hatalmas pénzkidobás".

Fragmentált tudás

A DARPA könnyen érvelhet azonban az amerikai titkosszolgálatok - legkevesebb ötven különböző rendvédelmi szervezet lát el nemzetbiztonsági feladatokat - információinak töredezettségével. Az amerikaiak megtámadására készülő terroristák szükségszerűen kommunikálnak egymással, illetve számos előkészületet meg kell tenniük - írja DARPA tájékoztatójában. Az előkészületek - vízumszerzés, útlevélkérelem, jegyfoglalások, támadáshoz használt anyagok beszerzése - azonban nyomot hagyhatnak maguk után. A program célja ezeknek a "legálisan megszerezhető és fellelhető" információknak az egységes kezelése.

A TIA egyelőre még csak a tervezőasztalon létezik, az egy éve indult projekt megvalósulását öt évre tervezték. Az első három évben amolyan think-tank módjára ötleteket halmoznak fel, a projekt utolsó két évében a legígéretesebb ötletek megvalósításán dolgoznak majd. Amennyiben a tervek sikerrel járnak, a Nemzetbiztonsági minisztérium kérheti a kongresszustól a TIA amerikai földön történő bevetését is. A védelmi minisztérium szintén kongresszusi beleegyezéssel használhatja majd a külföldi amerikai érdekek védelmében.

Fax-kampány, próbaper

Bár a védelmi minisztérium és a DARPA is állítja, hogy a terv része a magántitok védelmének tökéletesítése is, a program nagy felháborodást váltott ki az amerikai szabadságjogi aktivisták körében. Az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) fax-kampányban követeli Bush elnöktől a program felfüggesztését, az Elektronikus Magánélet Információs Központ (EPIC) az Információs Szabadság törvényére hivatkozva pert fontolgat a Védelmi Minisztérium ellen. Tiltakozását fejezte ki a programmal szemben Al Gore, Clinton volt alelnöke és Tom Delay, a képviselőház republikánus többségének vezetője is.

Adatbázisokba terelnék az információkat
A TIA célja egy olyan terrorista-elhárító információs rendszer kiépítése, mely:
1. Nagyságrendekkel növeli a begyűjtött információkat, könnyen osztályozható rendszerbe szervezve azokat,
2. Egy órán belül fókuszált figyelmeztetést ad egy esemény bekövetkeztéről vagy egy bizonyíték felbukkanásáról,
3. A már feltérképezett minták alapján rangsorolja az analízist (ehhez a világban valaha elkövetett terrorista támadások kilencven százalékának adatai állnának rendelkezésre),
4. támogatja az elemzést és az információcserét, így az elemzők kipróbálhatják és beterjeszthetik teóriáikat a döntéshozóknak, akik tisztában lehetnek döntéseik várható következményeivel.
A rendszer ennek megfelelően hatalmas adatbázisában tárolná a terrorizmusról eddig szerzet információkat, új módszerekkel bányászná elő az információkat a kommunikációs csatornákból, majd elemezné azokat - írja a DARPA az információs tudatosságról.