Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Harc nélkül foglalhatják el Tikritet

2003.04.12. 10:31
Csapatösszevonások helyett a bászrai és bagdadi fosztogatásokhoz hasonló képeket közvetített az amerikai hírszerzés felderítőgépe Tikritből. Huszein szülővárosa harc nélkül eshet el, a végső csata elmarad.
Nem gyülekeznek Huszeinhez hűséges erők Tikrit, a diktátor szülővárosa körül - jelezte az amerikai hírszerzés Predator típusú robotrepülőgépekkel végzett felderítő repülések után. Bár Tikrit csak egy harmincezres kisváros, a hadvezetés azonban attól tartott, hogy a diktatúra utolsó végvára lehet.

A felvételek azonban nem csapatmozgásokat, sokkal inkább a már Bagdadban és Bászrában is tapasztalt fosztogatásokat mutattak - írja a Washington Post. Ha Tikrit sem áll ellen, az a rezsim teljes bukását jelentené.

Meglepő összeomlás

Huszein hadseregének gyors összeomlása az amerikai stratégiai tervezést is megzavarta. A hadvezetés folyamatosan a döntő, "végső" összecsapásra készült, most azonban úgy néz ki, erre nem kerül sor - írja a Post. "Mint mindenki, én is azt hittem ez lesz az utolsó nagy csata" - nyilatkozta a napilapnak David Pere alezredes, a tengerészgyalogság egyik tervezőtisztje. "Most már úgy gondolom, nem lesz végső ütközet" - tette hozzá.

Biztosra mennek

Biztos ami biztos, az amerikai légierő folytatta a Tikrit körüli védelmi állások bombázását. "Ha odaérünk, fél nap alatt elfoglaljuk a várost" - jelentette ki a Postnak James Mattis vezérőrnagy, az 1. tengerészgyalogos expedíciós haderő parancsnoka.

A stratégák azonban óvatosságra intenek. Bár a reguláris haderő láthatóan nem készül Tikrit védelmére, a diktátor szülővárosában utcai harcok, gerillaháború törhet ki. Csökkenti a figyelmeztetés erejét, hogy hasonló városi harcokat jósoltak Bagdadban is, míg a főváros gyakorlatilag harcok nélkül esett el. Jellemző, hogy a bagdadi csatában a hivatalos közlések szerint nyolc amerikai katona vesztette életét.