Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az újságíró visszalő

2003.04.13. 09:41
Huszein szülővárosa elhagyott, egy helyi tanár szerint a Szaddám Fedajín fegyveresei elmenekültek. A városban alig látni katonákat. A CNN stábja akadálytalanul jutott be a városba, távozóban azonban kisebb tűzharcba keveredtek egy ellenőrzőpontnál.
Gyakorlatilag akadálytalanul, egy tikriti tanár segítségével jutott be Huszein szülővárosába, feltételezések szerint a rezsim utolsó "végvárába" a CNN stábja. A Moszul felől érkező tévések elhagyott tankokat, páncélozott szállító harcjárműveket és civil ruhában gyalogló fiatal férfiakat láttak.

"Szaddámnak vége van" - nyilatkozta a tanár a CNN-nek. Elmondása szerint a várost elhagyták a Szaddám Fedajín fegyveresei, és csekély a katonai jelenlét. A tanár értesüléseit a CNN felvételei is alátámasztották.

A békésnek és nyugodtnak tűnő városból éppen távozó tévéstáb azonban tűz alá került a város határán álló ellenőrzőpontnál. A CNN stábjának egy tagja, az újságírók biztonságáért felelős fegyveres viszonozta a tüzet. A stáb rövid autós üldözés után megmenekült.

Tikritet Szaddám Huszein utolsó erősségének tartotta az amerikai hadvezetés. A hírszerzés szombati adatai szerint azonban a város nem készült ütközetre, a felderítőgépek felvételein nem csapatmozgások, hanem a Bagdadban és Bászrában már tapasztalt fosztogatások látszottak.

A CNN értesülései szerint egyébként a városban tartózkodó Huszein-hű erők Tikrit feladásáról egyeztetnek a helyi törzsi vezetőkkel.