Hermina
15 °C
27 °C

Huszein Tikritben bujkál?

2003.10.14. 15:21
Szülővárosában, Tikritben bujkálhat Szaddám Huszein egykori diktátor, állítják titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva amerikai illetékesek. Huszeinnek egyelőre nincs nyoma, utoljára április 4-én lehetett látni az iraki televízióban, azóta csak kétséges hitelességű, a volt diktátornak tulajdonított hangfelvételek kerültek napvilágra.
Amerikai illetékesek szerint Szaddám Huszein egykori iraki diktátor minden bizonnyal szülővárosában, Tikritben bujkálhat. Amerikai titkosszolgálati jelentések ugyancsak ezt a feltételezést támasztják alá: ezek szerint Huszein a Bagdadtól 140 kilométerre északra fekvő Tikritből irányítja az amerikai csapatok elleni támadásokat. A Tikritben állomásozó amerikai csapatok tagkait rendszeresen érik támadások.

Megbízható információk

"Világos nyomai vannak annak, hogy Huszein nemrégiben itt járt, és esetleg most is itt van" mondta kedden Troy Smith, a Tikritben állomásozó 4-ik gyalogsági hadosztály parancsnoka. Smith azonban nem részletezte azokat az információkat, amelyekre alapozva azt gyanítják, hogy Huszein Tikritben tartózkodik. Smith szerint Huszein csak itt lehet, mert "családi és törzsi kötelékek" fűzik ide.

Szaddám Huszeint (vagy hasonmását) utoljára április 4-én lehetett látni az iraki televízió képernyőjét. Akkor a diktátor az őt ünneplő bagdadiak gyűrűjében sétálgatott. Azóta többen is látni vélték Huszeint, és több, állítólag a bukott diktátortól származó hangfelvétel látott napvilágot, jelentette a BBC.

Szíria tagad

Hétfőn az Egyesült Államok azt állította, hogy Huszein vagyonából körülbelül hárommilliárd dollár van a kormány által ellenőrzött szíriai bankokban. Colin Powell amerikai külügyminiszter arra próbálta rávenni Basar al-Asszád szír elnököt, hogy segítsen a pénzt visszajuttatni Irak népének. Szíria azonban tagadja, hogy iraki pénz volna bankjaiban.