Katalin
-2 °C
3 °C

Te lettél az év embere a Time-nál

2006.12.17. 20:47
Mindenki saját arcát pillanthatja meg a Time magazin hétfői számának borítóján egy tükröződő felületben, a lap ugyanis idén az internetezőket választotta az év emberévé.

"Te", vagyis az internetes társadalom építője-fogyasztója lett a Time-nál az év embere 2006-ban; a címet olyan emberek kapják, akik a hetilap szerint a legnagyobb hatást gyakorolják az emberiség életére akár jó, akár rossz értelemben. Az amerikai magazin hétfőn utcára kerülő, idei utolsó számában hirdette ki a hagyományosan az év végén adományozott címet. A címlap egy monitort ábrázol, amelynek tükrös felületében mindenki önmagát pillanthatja meg.


Kattintson a nagyításhoz! (forrás: Time.com)

A szerkesztőségi indoklás szerint az idei cím mindenkinek jár, aki az internetet használja, azoknak, akik megteremtették "a Wikipedia kozmikus tudástárát, az emberiség több millió csatornás közös videohálózatát, a Youtube-ot vagy a Myspace online metropoliszt".

Richard Stengel vezető szerkesztő elmondta: a világ 26 ismert közéleti személyiségét vették számba a cím jelöltjei között XVI. Benedek pápától kezdve Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőn át George Bush elnökig. A magazin úgy ítélte meg, ha egy személyt kellett volna kiválasztaniuk, akkor ebben az évben valószínűleg Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek járt volna a pálma. A Time azonban úgy döntött, megint szakít a hagyománnyal, és nem konkrét személyt tüntet ki a címmel.

A nagy emberek helyett

A hetilap szerkesztőségi cikke szerint 2006-ban súlyos csapás érte a Thomas Carlyle skót filozófus nevéhez fűződő teóriát, amely szerint a világ történelme nem más, mint a nagy emberek életrajza, vagyis néhány hatalmas és híres személyiség formálja az emberiség közös sorsát. Az interneten viszont "a sokak kiragadják a hatalmat a kevesek kezéből, ellenszolgáltatás nélkül segítenek egymáson, ami nemcsak a világot változtatja meg, de azt is, ahogyan ez a változás végbemegy".

Az új web arról szól, hogy milliók apró lépései összeadódnak, és együtt jelentős hatást gyakorolnak. A Szilícium-völgy szakértői web 2.0-nak nevezik, mintha csak egy szoftver továbbfejlesztett változatáról lenne szó, valójában azonban forradalom megy végbe. Az egész Földre kiterjedő, óriási társadalmi kísérlet történik, amely új nemzetközi egyetértésről szól, de nem a politikusok és nagy emberek, hanem a polgárok, az emberek között, írja a hetilap.

Nem először nem konkrét

Az Év embere választás hagyománya a Time egy korai tévedéséből indult el. A magazin 1927-ben nem tette címlapra Charles Lindbergh fotóját az Atlanti-óceán történelmi átrepülése után. Az év végén, egy hírszegény héten aztán kárpótolták a pilótát, és az év emberének kiáltották ki. A hagyományossá vált kitüntetés története során több ellentmondásos választás is volt, 1938-ban Adolf Hitlert, 1939-ben és 1942-ben Sztálint, 1979-ben Khomeini ajatollahot választották az év emberévé.

A lap nem először nem választott konkrét személyt. A 25 év alatti fiatalok nemzedékét tüntették ki 1966-ban, az amerikai nők lettek az év emberei 1975-ben, és a számítógép került a címlapra 1982-ben. 1956-ban a szabadságharcosok nyerték el a címet.

A Time díjazottja tavaly a világ leggazdagabb embere, Bill Gates és felesége, valamint a U2 frontembere, Bono lett; jótékonysági tevékenységükkel, a szegénység visszaszorításáért, illetve az egészségügy előmozdításáért tett erőfeszítéseikkel érdemelték ki a címet.