Szilárda
0 °C
6 °C

Nagy-Britania 3000 fős erősítést vezényel Irakba?

2004.05.18. 07:23
Nagy-Britannia a jövő héten jelenti be, hogy 3000 fős erősítést vezényel Irakba, azzal a céllal, hogy megpróbáljanak rendet teremteni a június 30-ra tervezett hatalomátadás előtt - közölte a The Times című brit lap keddi számában. Soros György szerint Amerika felszabadítóból elnyomó lett Irakban.
A lap szerint Tony Blair kormányfő, akit saját pártján belül is egyre keményebben bírálnak az iraki kérdés miatt, azzal indokolja az erősítés Irakba vezénylését, hogy az annak az Irakból való kivonulási stratégiának a részét képezi, amely az iraki katonák kiképzésének a hatalomátadás előtti gyorsítására összpontosít.

Tony Blair hétfőn Ankarában kijelentette, hogy a brit csapatok addig maradnak Irakban, amíg a feladatukat el nem végzik. Nagy-Britannia jelenleg 7900 katonát állomásoztat Irak déli részén.

Soros György tovább számol
Soros György szerint George Bush amerikai elnök háborúja a terrorizmus ellen több ártatlan ember életét oltotta ki, mint amennyit a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások követeltek.

A magyar származású milliárdos üzletember a Columbia egyetem diplomaosztó ünnepségén mondott beszédében kijelentett: "Bár nem népszerű kimondani, de tény, hogy áldozatokból tettesekké váltunk." Soros szerint a terrorizmus ellen meghirdetett háború képletes beszédként még érthető, de Bush elnök azt szó szerint értette, és attól kezdve a dolgok rossz irányt vettek.

A brit védelmi minisztérium szerint eddig nem születetett döntés az erősítés Irakba küldéséről. A tárca szóvivője a lapértesülésre reagálva kedden közölte: "Nem változtattuk meg álláspontunkat". "Az iraki létszámot kétségkívül felülvizsgálják. Jelenleg még csak tárgyalunk erről a szövetségeseinkkel. Eddig még nem döntöttünk".

Vicente Williams hondurasi alelnök hétfőn bejelentette, hogy május 21-ig kivonják az Irakban állomásozó 369 katonát. Williams, aki az európai látogatáson tartózkodó Ricardo Maduro Joest államfőt helyettesíti, sajtótájékoztatóján közölte: "május 21-én valamennyi katona hondurasi földön lesz". Hozzátette: 312 hondurasi katona már Kuvaitban tartózkodik, jelenleg a többi 57-re vár, hogy visszatérjenek Hondurasba.

Maduro elnök áprilisban jelentette be, hogy idő előtt kivonják a hondurasi csapatokat a közép-keleti országból. A hondurasi katonák Nedzsefben teljesítettek szolgálatot.

Hollandia továbbra is Irakban kívánja állomásoztatni mintegy 1200 katonáját, de ennek feltétele egy megfelelő ENSZ-határozat "rövid távú" elfogadása - közölte hétfőn az ANP holland hírügynökséggel Bernard Rudolf Bot holland külügyminiszter az Európai Unió brüsszeli külügyminiszteri tanácskozása után. A miniszter szorgalmazta, hogy az ENSZ-határozat pontosítsa a nemzetközi erők jogállását, a politikai folyamat folytatásának mikéntjét és az ENSZ szerepét Irakban.