Kornélia
-1 °C
15 °C

Két tengerész meghalt egy brit atomtengeralattjárón

2007.03.21. 20:56
Amerikai-brit gyakorlaton volt a Tireless atomtengeralattjáró, amikor szerdán kora reggel baleset történt a hajó orrában. Ketten meghaltak, egy sérültet helikopterrel kellett hadikórházba vinni, miután a felszínre emelkedett a hajó.

Közelebbről meg nem nevezett baleset történt szerdán a HMS Tireless brit tengeralattjárón; a legénység két tagja meghalt, egy tengerész megsebesült. A brit védelmi minisztérium közleménye szerint a baleset hajnalban történt, amikor az egység épp egy közös amerikai-brit gyakorlaton vett részt az Északi-sark jege alatt valahol Alaszka partjainál.

A minisztérium szerint a baleset nem érintette a felszínen tartózkodó hajó nukleáris meghajtó rendszerét, sem fegyverzetét; ezek állapota biztonságos. A hajó jelenleg a felszínen van, ahogy ez a minisztérium által kiadott fotón is látszik.

A BBC értesülései szerint a hajó orr részében lévő, 2001-ben beszerelt légtisztító rendszer meghibásodása vezethetett a tragédiához, de a hajótest egy pillanatig sem volt veszélyben.


A baleset után a felszínre emelkedett

A védelmi minisztérium mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Az elhunyt katonák hozzátartozóit már értesítették, a megsérült tengerészt helikopterrel az elmendorfi légibázis katonai kórházába vitték, sérülései nem életveszélyesek.

A baleset okáról, arról hogy pontosan mi okozta két katona halálát, egyelőre hallgat a védelmi minisztérium. Közleményükben szűkszavúan úgy fogalmaznak az illetékesek, hogy a személyzet két tagja a kezdődő baleset következtében vesztette életét. ("The two members of the crew died as a result of the initial accident.") A legénység többi tagja azonban gyorsan és profin kezelte a kialakult helyzetet, így csupán kisebb károk keletkeztek a tengeralattjáró orr részében, áll a közleményben.

A Devonportban állomásozó Tireless nem az önálló brit atomütőerőt hordozó Trident-flotta része; egy 130 fős legénységű, Trafalgar osztályú támadó hajóról van szó. A Tirelesst 1985-ben bocsátottak vízre, és nem atomtöltetekkel, hanem "csak" torpedókkal és Tomahawk rakétákkal van felszerelve. A Tirelessnek nem ez az első balesete. 2003 májusában karambolozott a tengeren, 2001-ben a hűtőrendszere hibásodott meg Gibraltárnál, emlékeztet a BBC.