Erzsébet
1 °C
4 °C

Tiso emlékére celebrált misét a pozsonyi érsek

2008.04.21. 13:20
Nyíltan kifejezte Jozef Tiso egykori fasiszta diktátor iránti rokonszenvét a szlovákiai katolikus egyház egyik legbefolyásosabb vezetője. Ján Sokol érsek már egy ideje közismert rajongója a papból lett országvezetőnek.

Tiso kivégzésének 61. évfordulóján Ján Sokol, a pozsony-nagyszombati egyházmegye érseke a múlt héten személyesen celebrált emlékmisét - adta hírül hétfőn a Sme című pozsonyi újság honlapján, és állítását videofelvétellel is alátámasztotta.

A napilap szerint az istentisztelet keretében rövid beszédet mondott egy hírhedt történész, Milan Durica is, aki a zsidók deportálását ártalmatlan színben feltüntető nézeteiről vált ismertté. A Tiso-rezsim, az 1939 és 1945 között fennállt szlovák fasiszta bábállam zsidók tízezreit küldte a II. világháború idején német haláltáborokba, és ezért fejpénzt fizetett az elrabolt zsidó vagyonból a náci Németországnak. Jozef Kovácik, a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az emlékmise bemutatása Sokol egyéni akciója volt.

Az érsek már korábban is feltűnést keltett és bírálatokat váltott ki - mindenekelőtt zsidó szervezetek részéről - a Tiso-rezsim iránti nosztalgiája miatt. Tavaly például kijelentette, hogy a diktatúra a "jólét korszaka" volt Szlovákia történetében.

A szlovák katolikus egyház megosztott "az első szlovák állam" elnökének megítélésében, mivel Tiso egyben katolikus pap is volt. Tisztelői mártírnak tekintik, és szeretnék elérni a Vatikánnál boldoggá avatását. Dicsőítésének ellenzői ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Vatikán is tiltakozott a zsidók deportálása ellen a Tiso-rezsim alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?