Szilárda
0 °C
6 °C

Totális háború helyett tisztogatás

2001.09.17. 15:12
Brit védelmi elemzők szerint az Egyesült Államok elleni terrortámadások szervezői elleni katonai válaszcsapás inkább öltheti kommandójellegű támadások formáját Oszama bin Laden afganisztáni és feltételezett külföldi kiképző táborai ellen, semmint egy Afganisztán ellen indított, az öbölháborúhoz hasonló katonai invázióét.
A katonai fellépés elsődleges célja az elkövetők felkutatása, a jövőbeni hasonló akciók megelőzése a muzulmán szélsőségesek terrorista hálózatának szétzúzásával és az, hogy elrettentsenek bármilyen hasonló erőszakcselekménytől. A Financial Times által idézett elemzők szerint a katonai akciók legvalószínűbb színtere Afganisztán lesz. Úgy vélik, sem a legutóbbi NATO-bombázások a koszovói válság idején, sem az Irak ellen folytatott hatalmas méretű szárazföldi invázió nem járható út. Sokan kétségbe vonják azt is, hogy megvalósítható egy kisebb mértékű kampány 30 ezer tengerészgyalogossal és légi deszantossal például Kabul bevételére.

Sokkal valószínűbbnek tartják, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei különleges erőket vetnek be, az amerikai Delta Force vagy a brit SAS egységeit, hogy "sebészi pontosságú" műveleteket hajtsanak végre a gerillák kiképző központjai, földalatti táborai ellen. Lehetségesnek tartják továbbá az Afganisztánt uraló tálibokkal szembeni ellenzék, az úgynevezett Északi Koalíció logisztikai, anyagi és katonai támogatását. A légierő bevetése korlátozott lehet, főleg a különleges egységek és helyi erők akcióinak támogatását szolgálhatja.

Szerepet kaphatnak a terepet ismerő brit különleges egységek

A The Times elemzői úgy ítélik meg, hogy nagy szerepet kapnak a brit hadsereg különleges erői, az SAS, amely annak idején hatékony segítséget nyújtott a Szovjetunió elleni afganisztáni háborúban a mudzsahedínek kiképzésében. Az SAS egyik egysége - írja a lap - öt éve Pakisztánban kap állandó kiképzést, tapasztalatuk létfontosságú lehet egy bin Laden elfogására irányuló szárazföldi művelet végrehajtásában.

Pakisztán borotvaélen táncol

A brit lapok felhívják a figyelmet arra, hogy egy Afganisztán ellen irányuló katonai akció Pakisztán történetének legsúlyosabb válságát idézheti elő. Musarraf tábornok hatalmi bázisa ingatag lábakon áll, a pakisztáni elnök önmaga halálos ítéletét írná alá, ha segítséget nyújtana az Egyesült Államoknak, mivel a pakisztániak többsége, köztük a tálibokat támogató iszlám csoportok ellenzik Amerika támogatását. Egy háború az ország határa mentén gazdaságilag és politikailag is romokba döntheti a dél-ázsiai országot. A pakisztáni nukleáris fegyverek jelenlétét a The Guardian szintén "gyúlékony tényezőnek nevezi" egy ilyen konfliktusban.