Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A CIA Romániában is működtetett titkos fogdákat

2007.06.08. 12:22
Az amerikai titkosszolgálat 2002 és 2005 között titkos fogdákat tartott fenn Lengyelország és Románia területén - áll az Európa Tanács jelentéstevőjének újabb jelentésében.

Dick Marty Európa Tanács jelentéstevőjének pénteken, Párizsban közreadott jelentése szerint titkos CIA-fogdák működtek Lengyelországban és Romániában is, azok létesítését a két ország akkori elnöke, Aleksander Kwasniewski és Ion Iliescu engedélyezte.

A svájci jelentéstevő egyúttal éles szemrehányásokkal illette az Európa Tanács több tagját, köztük Németországot és Olaszországot azért, mert "államtitokként" kezelték jogellenes akcióknak - köztük terrorgyanús egyének külföldre szállításának - a felderítését. Olaszországban pénteken 26 CIA ügynök ellen indult per, mert elraboltak és külföldre szállítottak egy imámot.

14 ország segített a CIA-nak

Marty péntek délután terjeszti elő Strasbourgban a második jelentését az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) illegális európai tevékenységéről. Egy évvel ezelőtt közzétett első jelentésében 14 európai országot vádolt azzal, hogy együttműködtek az amerikai titkosszolgálattal terrortevékenységgel gyanúsított emberek elrablásában. Ezek között Romániát is megemlítette olyan országként, amely megtűrte területén a CIA fogdáit.

"A CIA exportálni akarta a terrorellenes harcot, hogy kivonja magát a tevékenységét gátak közé szorító amerikai törvények hatálya alól, mert szabályok nélküli háborút akart viselni a terrorizmus ellen" - magyarázta a jelentéstevő, milyen céllal létesülhettek az európai CIA-fegyintézetek. Marty sértőnek és szégyenletesnek nevezte ezt a magatartást. Véleménye szerint a CIA eljárása világosan kimutatja, milyen kevés tiszteletet tanúsít az amerikai hírszerző szervezet az európai partnerországok iránt.