Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tito építtette Szaddám bunkerét

2003.03.27. 00:28
A Reuters szarajevói tudósítója megtalálta azt a boszniai mérnököt, aki a hetvenes években a Jugoszláv Néphadsereg főtisztjeként részt vett az iraki bunkerek kialakításában. Az iraki diktátor óvóhelyét jugoszlávok építették, akkora mint egy futballpálya, vészkijáratai csak belülről nyithatóak, és egy atomcsapást is kibír.
Josip Broz Tito Jugoszlávia és az el nem kötelezett országok mozgalmának vezetőjeként jó kapcsolatokat ápolt ázsiai és afrikai országokkal, Szaddám Huszeinnel pedig különösen jól megértették egymást. A Jugoszláviába a 70-es években látogató iraki vezetőket lenyűgözte a Jugoszláv Néphadseregnek Konjicba épített föld alatti betonerődítménye. Háború esetén az ex-jugoszláv vezetőket ebbe a dél-boszniai városba menekítették volna.

A látogatás után megbízást adtak a jugoszláv tervezőknek, hogy országuk legfontosabb városaiba, Bagdadba, Moszulba, Kirkukba, Bászrába és Nasziríjába is építtessenek ilyeneket - tudósít a Krónika Hírszolgálat.

A Reuters Hírügynökség szarajevói tudósítója megtalálta azt a Resad Fazlicsot, aki a majd' harminc évvel ezelőtt részt vett az iraki óvóhelyek felépítését felügyelő csoport munkájában. A bosnyák szakértő úgy véli, hogy a bunkerek lakói egy húsz kilotonnás bomba vagy egy atombomba közvetlen becsapódásának következményeitől is védve vannak. Saját légszűrőjük, kizárólag belülről nyitható légszűrőjük van.

A Jugoszláv Néphadsereg nyugalmazott főtisztje találgatásokba bocsátkozott Szaddám Huszein sorsát illetően is. "Hiszem, hogy Szaddám Huszein nem hagyja el a bunkerét, és a Bagdadba bevonuló szövetségesek rátalálnak valamelyik létesítményben - hacsak nem talál valamilyen kiutat az országból" - nyilatkozta a Reuters tudósítójának. Az a bunker, ahol Huszein most tartózkodhat, a "2000" nevet viseli. Ez nagyobb, mint a többi óvóhely, akkora lehet, akár egy futballpálya, és az összes többinél hosszabb ott tartózkodásra ad lehetőséget.