Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Felrobbantották Tito szobrát

2004.12.27. 12:29
Nem lehet tudni, hogy kik robbantották fel vasárnap éjszaka Josip Broz Tito jugoszláv vezető életnagyságú szobrát. A Tito szülőfalujában álló műalkotás elleni támadást a horvát kulturális miniszter is elítélte.
Felrobbantották Josip Broz Tito néhai jugoszláv vezető emlékművét észak-horvátországi szülőfalujában, Kumrovecben. A robbanószerkezetet az éjszaka helyezték el a Jugoszláviát a II. világháború után megalapító és azt 1980-ban bekövetkezett halálig irányító marsall életnagyságú szobránál, jelentette a Hina horvát hírügynökség.

Nem először

#alt#
Tito szobra Kumrovecben (Forrás: Iskon.hr)
A horvát kulturális miniszter elítélte a merényletet, amit a horvát kultúra elleni támadásnak nevezett. Bozo Biskupic ígéretet tett rá, hogy az állam költségén rendbe hozzák Antun Augustincic alkotását, írja az iskon.hr. Arról egyelőre nincs hír, hogy kik robbanthatták fel a műalkotást.

A szobrot nem először akarták felrobbantani. A rendőrség 2001-ben már hatástalanított egy pokolgépet a szobor talapzatánál. Ivica Racan akkori horvát miniszterelnök a meghiúsított merénylet után úgy nyilatkozott: a tettesek a pokolgép felrobbantásával rendkívüli helyzet kiprovokálására törekedtek.

Eredeti állapotban

A szobor Tito szülőháza közelében állt a Szlovéniával határos településen. A falut szívesen látogatták az egykori Jugoszlávia minden részéből az ország 1991-es felbomlásáig.

Kumrovecben eredeti állapotukban láthatóak a száz évvel ezelőtti parasztházak, köztük az is, amelyikben Tito 1892. május 25-én megszületett.