Magdolna
19 °C
27 °C

Találkozott Merkel és Medvegyev

2008.03.08. 20:28
Ismerkedő találkozón vett részt a német kancellár, és az orosz államfő. Putyin szerint utódjával sem lesz könnyebb dolga Merkelnek, mint vele volt.

Angela Merkel szombaton délután Dmitrij Medvegyev újonnan megválasztott államfővel találkozott egy Majn Dorf elnevezésű, németesen hangzó nevű, Moszkva melletti kastélyban, amely eddig nem szerepelt a hírekben.

A Medvegyevvel való közelebbi megismerkedés volt a német kancellár rövid idő alatt előkészített látogatásának fő célja, Medvegyev számára pedig ez volt új minőségében az első találkozó egy vezető külföldi politikussal. A március 2-án tartott elnökválasztás hivatalos végeredményét csak pénteken késő este jelentették be Moszkvában.

Miután Merkel a kétoldalú kapcsolatokról és több nemzetközi kérdésről a még hivatalban lévő Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, Dmitrij Medvegyevvel valóban ismerkedésről volt szó.

Az újonnan megválasztott orosz elnök félig tréfásan megjegyezte: reméli, hogy vele is olyan szintű lesz a kölcsönös együttműködés, mint amilyen Merkel és Putyin között kialakult. Erre Merkel azt válaszolta, hogy a két ország kapcsolataiban minden feltétel rendelkezésre áll a sikeres együttműködéshez.

A beszélgetés könnyed hangvételét fenntartva a német kancellár azt is szóvá tette: Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Medvegyevvel nem lesz könnyebb dolga Németországnak, mint vele volt, ő azonban reméli, hogy nehezebb sem lesz.

A kancellár újra hangot adott reményének, hogy a két ország kapcsolatai sikeresen fejlődnek tovább, és rámutatott, hogy e kapcsolatok alapja az őszinte, baráti együttműködés.

Merkel és Medvegyev korábban már találkozott egyszer személyesen 2006-ban a hannoveri ipari vásáron, és akkor Merkel többször is demonstrálta, hogy tud oroszul.

Kremlbeli források a német kancellár látogatása előtt arról tájékoztatták az Interfax hírügynökséget, hogy a találkozókon a kétoldalú kapcsolatokról - ezen belül a gazdasági kapcsolatok diverzifikálásáról és a tudományos-műszaki együttműködésről - valamint nemzetközi kérdésekről, köztük Koszovóról, Irán nukleáris programjáról, a leszerelésről és a fegyverzetek ellenőrzéséről, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásáról, illetve az EU és Oroszország kapcsolatainak fejlesztéséről lesz szó.

Moszkvai adatok szerint Oroszország egyik legjelentősebb gazdasági partnere Németország: az árucsere-forgalom értéke tavaly 52,8 milliárd dollárt tett ki, vagyis 23 százalékkal többet, mint az előző évben, az oroszországi német beruházások pedig az előző évi 2 milliárd dollár után tavaly 3 milliárdot tettek ki.