Oszkár
20 °C
29 °C

Kinek állt ez érdekében?

2008.07.28. 13:16
Lehet, hogy a kurdok robbantottak Isztambulban, de tagadják. Lehet, hogy az iszlamisták, de nekik ez most nem állt érdekükben. Az is lehet, hogy a kormányzó, iszlamista gyökerű AKP betiltásáért küzdő hadsereg, de ez talán túl vad elképzelés. Marad nekünk a címben feltett kérdés.

Továbbra sem vállalta egyetlen terrorszervezet sem a felelősséget a vasárnapi isztambuli kettős merényletért. Így találgatásokon kívül nagyon nincs lehetőség a történtek elemzésére.

Törökországban elsőként a Kurd Munkáspárt, a PKK merülhet fel török célpontok ellen elkövetett merénylet kapcsán. A kurd szélsőségeseknek okuk is lett volna a támadásra, hiszen a török hadsereg pont vasárnap jelentette be, hogy Észak-Irakban kurd bázisokat támadt, mondta érdeklődésünkre Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő.

Képek a merényletről

Ehhez képest a PKK közleményben határolódott el a merényletektől. Ez pedig egyáltalán nem jellemző a terroristákra, hiszen a támadások célja alapvetően a figyelemfelkeltés.

Másodsorban az iszlamisták jöhetnének szóba, ám a radikális muzulmánoknak most egyáltalán nem állhatott érdekében merényletet elkövetni, hiszen a török alkotmánybíróságnak hétfőn kellene döntenie a török kormánypárt, az ügyészség szerint az ország iszlamista átalakítására készülő AKP betiltásáról.

A merénylet legkevésbé az iszlamistáknak jöhetett jól, vélte Tálas.

Az is az iszlamisták érintettsége ellen szól, hogy a merényletet egy szinte kizárólagosan törökök lakta környéken, egy isztambuli munkásnegyedben hajtották végre. Az iszlamisták 2003-ban követtek el négyes merényletsorozatot Isztambulban, ám akkor egy zsinagóga mellett a brit konzulátust és két brit bankot támadtak.

Ha maradunk a címben feltett kérdésnél, a merénylet keltette feszültség leginkább a kormánypárt betiltását vagy a kormány megbuktatását kívánóknak állhatott leginkább az érdekében. Ráadásul az AKP betiltását célzó eljárással párhuzamosan 86 gyanúsított ellen kezdtek pert az Ergenekon terrorcsoport kapcsán. A csoportnak katonák, újságírók, üzletemberek és politikusok voltak a tagjai, valamennyien a világi állam hívei. Céljuk az iszlamista gyökerű AKP megbuktatása volt.

Tálas azonban ezt a feltételezést túl bátornak tartja. Egyelőre maradtak a kérdőjelek. A turistáknak azonban - legalábbis a magyar és külföldi külügyminisztériumok szerint - nem kell aggódniuk. A merényletet egy kizárólag törökök lakta munkáskerületben követték el, ahol aligha bukkanhat fel turista, így semmi sem utal arra, hogy a jövőben turisták lehetnek az egyelőre ismeretlen merénylők célpontjai. Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint a minisztérium nem tervezi figyelmeztetés kiadását.