Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Atomot csempésztek Amerikába

2006.03.28. 12:36
Bár a határokon felszerelt sugárzásszkenner jelezte a hasadóanyagot, az amerikai kormányzat ügynökei gond nélkül csempésztek be az országba némi radioaktív céziumot. A vámosokat hamis szállítólevéllel verték át, amelyek valódiságát jelenleg nem is lehet ellenőrizni.

Radioaktív anyagot csempésztek az Egyesült Államokba a határok biztonságát ellenzőrző kormányzati ügynökök a mexikói és a kanadai határon át. Mind a washingtoni, mind a texasi határátkelőn működött a sugárzásmérő, és ki is mutatta a csomagok közé rejtett, radioaktív céziumizotópot, de az álcázott ügynökök hamis dokumentumokkal átverték a vámosokat, jelentette az AP.

A becsempészett hasadóanyag elég lett volna egy kisebb piszkos bomba, azaz sugárzó anyagot szétszóró pokolgép összerakásához.

Kommunikációs zavarok

A tavaly végzett kísérlettel bebizonyították, hogy a határvédelem gyenge pontja a kormányszervek közötti kommunikáció; anak idején a szeptember 11-i támadások fő okát is a rivális titkosszolgálatok közti egyeztetési gondokban találta meg a kongresszusi vizsgálat.

Az amerikai kormányzat a szeptember 11-i terrortámadások után határozta el, hogy 2009-ig 3034 határátkelőn szerelnek fel sugárzásmérő műszert. A berendezés azonban semmit sem ér, ha a vámosok nem tudják ellenőrizni a szállítólevelek hitelességét.

Mint a tavalyi kísérlet is bizonyította, a berendezés hiába jelzett, utána hamis papirokkal be lehetett csempészni a sugárzó anyagot az országba. A vámhatóságnak ugyanis nem állt módjában ellenőrizni a papirok hitelességét, így nem akadályozhatták meg a céziumizotóp becsempészését.

Bush kormánya a kedden a kongresszusi vizsgálóbizottság elé kerülő jelentésre reagálva kijelentette, hogy 45 napon belül kiépítik a szállítólevelek ellenőrzésére szolgáló rendszert, jelentette az AP.

Elégedettek

Bár a kongresszusi vizsgálócsoport vezetője szerint a hiányosságok hatalmas kockázatot jelentenek, az állami szervek meglepően nyugodtan reagáltak. A hasadóanyagok szállítását felügyelő Nukleáris Szabályozó Bizottság (NRC) vezetője indulatosan utasította vissza, hogy bizottságát "szeptember 11-ét megelőző gondolkodásmód" jellemzi. "A terrortámadások óta a hasadóanyagfronton és az erőműfronton is a biztonság az első számú prioritás" - jelentette ki az NRC szóvivője, David McIntyre, bár részletekbe nem bocsátkozott.

Az amerikia határőr- és vámparancsnokság akciócsoportjának parancsnokhelyettese, Jayson Ahern is a sikert látta meg a kudarcban. "Örülünk, hogy a teszt is bizonyította, hogy a szkennerek jól működnek" - nyilatkozta az AP-nek.