Auguszta
-7 °C
0 °C

Összecsapások a jeruzsálemi Templom-hegynél

2007.02.09. 12:53
Péntek délután muzulmán tüntetők kövekkel dobálták meg a Jeruzsálem óvárosába kivezényelt rendőröket, akik kábító gránátokkal válaszoltak a támadásra. Az iszlám világ elítéli a jeruzsálemi hatóságok azon döntését, hogy egy ideiglenesen épített feljáró helyreállítása előtt ásatásokat kezdtek a Templom-hegynél, attól félnek, hogy a szent hely károsodhat munkálatok során.

Az izraeli rendőrség kábító gránátokat dobott palesztin tüntetőkre Jeruzsálem óvárosában, miután a csaknem 200 tüntető kövekkel dobálta a rendőröket, írja a Ynet. A rendőrség közleménye szerint öt muzulmán fiatalt őrizetbe vettek. Egy rendőr és néhány tüntető könnyebben megsérült. A Siratófalnál tartózkodó vallásosokat és turistákat evakuálták.

A péntek kora délutánig tartó imán az al-Aksza mecsetben, a muzulmánok egyik legszentebb mecsetében csaknem 6000 hívő imádkozott. A rendőrök röviddel később visszaállították a rendet.

Meg akarják szüntetni a hullámbádogot

Az összecsapás oka, hogy a Templom-hegynél a jeruzsálemi hatóságok régészeti ásatásokat kezdtek, miután egy földsáncszerű feljáró részben beomlott egy 2004-es vihar és földcsuszamlás után. Akkor ideiglenes feljárót építettek helyette fából, az állványgerendákat hullámbádogból készült tetővel fedték be, a látvány azonban így nem esztétikus.


Katt!

A jeruzsálemi hatóságok egy végleges feljáró megépítése mellett döntöttek, előtte azonban el kell végezni a régészeti ásatásokat, hiszen az építkezéssel beláthatatlan időre hozzáférhetetlenné válnak az alatta lévő potenciális régészeti leletek. A hatóságok egyben ígéretet tettek arra, hogy a munkálatok nem okoznak kárt a környező muzulmán szentélyekben, így például az al-Aksza mecsetben.

Az ENSZ BT-hez fordultak

Az ígéret az iszlám világot nem nyugtatta meg, az izraeli arabok egyik vezetője csütörtökön felszólította hittársait, hogy világszerte emeljék fel szavukat a terv ellen. Az izraeli rendőrség számítva a zavargásokra erősítést rendelt az óvárosba, így 2000, más források szerint 3000 rendőr vonult ki péntek reggel. A hatóságok azt is bejelentették, hogy szigorú korlátozásokat vezetnek be a pénteki imára, nem engedik be egyáltalán a ciszjordániai palesztinokat, valamint kitiltják a szentély körzetéből a 45 éven aluli izraeli arab és kelet-jeruzsálemi férfiakat.

Ehud Olmert miniszterelnök péntek délután úgy döntött, szombaton is folytatódik megerősített rendőri jelenlét, írja a Haarec.

Az ENSZ arab csoportja közben a Biztonsági Tanácsához (BT) fordult segítségért, hogy állítsák le a megkezdett ásatásokat. Megállapodtak abban, hogy levelet küldenek Bam Ki Mun ENSZ-főtitkárnak is, hogy vitassák meg a kérdést a testület jövő kedden kezdődő, a Közel-Kelettel foglalkozó tanácskozásán. Az arab nagykövetek nyilatkozatban követelik, a BT hozzon azonnali intézkedéseket, hogy vessenek véget az izraeli jogsértéseknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!