Auguszta
-3 °C
2 °C

Elbúcsúzott Tony Blair

2007.06.27. 15:12
A brit parlamentben is szokatlan jelenetek közepette, álló ovációval búcsúztatták Tony Blair miniszterelnököt a parlamenti képviselők. Az ellenzék az azonnali kérdések órájában a szokásos szócsaták helyett Blair méltatásába kezdett és a kormányfő is sziporkázott még egy utolsót.

Benyújtotta lemondását a királynőnek Tony Blair. A hivatalos távozást megelőzően még részt vett a parlamentben azonnali kérdések óráján, ahol a még a brit alsóházban is szokatlan jelenetek sorát követően a képviselők álló ovációval búcsúztatták.

The end

Utolsó felszólalásában Blair tisztelgett az Irakban elesett katonák előtt. "Tényleg sajnálom, hogy veszélyekkel kell szembenézniük" - utalt kormányzása talán legellentmondásosabb döntésére, az iraki hadbalépésre.

Beszéde végén köszönetet mondott a "nemes" képviselőknek. "Kívánok mindenkinek, barátnak és ellenségnek egyaránt, minden jót, és ez itt: a vég" - zárta mondandóját a BBC beszámolója szerint.

A távozó miniszterelnököt még a konzervatívok is méltatták - ez egészen különösen hatott az általában heves szócsatákat hozó azonnali kérdések órájában. David Cameron, a toryk vezére "figyelemreméltó teljesítménynek" nevezte Blair tíz évét, külön méltatta az északír békefolyamatot és a fejlődő világ érdekében tett, "fennmaradó eredményű" munkáját, majd sok sikert kívánt Blairhez, "bármihez is kezdjen".

Utolsó út a miniszterelnöki Jaguarral

Blair köszönte szavait és, mint mondta, bár a politikában nem kívánhat neki jót, "személy szerint neki és családjának a legjobbakat".

Ezután még sziporkázott egy utolsót. Amikor az egyik képviselő arra kérte, adjon tanácsot utódjának az állam és az egyház szétválasztásával kapcsolatban, azt felelte: "Na azt hiszem, ez tényleg nem érdekel".

A parlamentből rezidenciájára, a Downing Street 10-be ment, ahonnan még egyszer utoljára a miniszterelnöki Jaguarral áthajtott a királynőhöz. A rezidencia előtt egy pillanatra megállt családjával, de nem szólt az ott megjelent világsajtóhoz. Csak neje, Cherrie jegyezte meg nevetve, hogy nem fognak hiányozni neki az újságírók.

Ezután négyszemközt átnyújtotta lemondását II. Erzsébet királynőnek, aki közvetlenül ezután Gordon Brownnal tárgyalt, akit felkért a miniszterelnökségre és a kormányalakításra.