Emőke
-4 °C
9 °C

Blair szerint Kína felé tolódik a hatalom súlypontja

2008.05.26. 10:35
Kína és India felé tolódik a hatalmi egyensúly Tony Blair szerint, aki úgy véli, hogy ha el akarjuk kerülni a XX. század háborúit, partnerségre kell törekednünk. A Közel-keletre Irán fenyegető árnya vetül.

Évszázadok óta először kelet felé tolódik a hatalom súlypontja, jelentette ki az amerikai Yale egyetemen tartott előadásán Tony Blair volt brit miniszterelnök. Blair szerint a növekvő kínai és indiai hatalomból fakadó konfliktusokat partnerséggel kell elkerülni.

"Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy ebben az új világban utat kell vágnunk az együttműködés felé, s nem egymással szemben felsorakoznunk a hatalomért versengve. A világ, amelyben az elkövetkező időben önök veszik majd kézbe a gyeplőt, nem engedheti meg a visszatérést a XX. század egyeduralomért folytatott harcaihoz" - mondta.

A végzős hallgatók előtt tartott előadásában arról is beszélt, hogy a mostani végzősök fognak majd megbirkózni olyan globális problémákkal, mint a klímaváltozás, az élelmiszerhiány, a népességnövekedés és a vallási alapú terrorizmus.

Blair, aki jelenleg a nemzetközi közösség közel-keleti különmegbízottjaként tevékenykedik, a térség helyzetét úgy jellemezte, hogy ott a modernizáció és a mérséklet erőinek küzdelme zajlik a reakció és a szélsőségesség erőivel. "Irán árnya egyre nagyobbra nő. A tét óriási" - mondta.

"Vajon azoknak, akik a békés egymás mellett élésben hisznek, sikerül-e összeegyeztetniük növekvő gazdasági hatalmat és gazdagságot a XXI. századdal békében megférő politikával? Vagy azok fognak győzedelmeskedni, akik gazdasági hatalmukat arra igyekeznek felhasználni, hogy inkább a feudális középkorba illő politikát és kultúrát teremtsenek? - tette fel a kérdést.

A hallgatóság egy része háborúellenes jelszavakat tartott a magasba az előadás alatt, utalva arra, hogy a politikus brit miniszterelnökként 2003-ban támogatta az Egyesült Államok Irak elleni invázióját. A többség azonban állva tapsolt, amikor Blair befejezte beszédét.