Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EU: Csak a magyaroké a tokaji

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfői találkozójuk után nyilatkozatban fogják megerősíteni, hogy 2007-től a "Tokaji" megjelölést csak a valódi, Magyarországon gyártott tokaji borokon lehet használni - tudta meg az Index. A franciák már feladták, az olaszok még ellenkeznek, de hiába.
2007 márciusától a "Tokaji" bormegjelölést egyedül Magyarország használhatja, és csak a valódi magyar tokaji borok hordozhatnak ilyen címkét az Európai Unióban. Az Index úgy tudja, hogy a hétfői EU-külügyminiszteri találkozó után Brüsszelben a Tizenötök kiadnak egy közös nyilatkozatot, amelyben megerősítenek egy korábbi, erre vonatkozó megállapodást.

A francia és az olasz tokaji
A ma Franciaországhoz, a világ legnagyobb bortermelő államához tartozó Elzászban az 1500-as évek vége óta ismert a Tokay d'Alsace szőlőfajta. A legenda szerint Lazare de Schwendi német tábornok hozott tokaji szőlővesszőket észak-magyarországi törökellenes hadjáratából, és ezeket honosította meg Elzászban. Éredekes módon manapság a helyi pinot gris fajtát és borát nevezik Tokay d'Alsace-nak itt, pedig a pinot gris (szürkebarát) egyáltalán nem honos Tokaj-Hegyalján. Elzász egyébként földrajzi és klimatikus adottságait tekintve nagyon hasonló a tokaji borvidékhez, és szintén édesborai révén szerzett magának hírnevet.

Észak-Olaszországban egy másik szőlőfajta őrzi a tokaji származás emlékét: a Tocai Friulano. ízében, karakterében még csak nem is hasonlít a tokaji fajtákhoz illetve borokhoz.

Az 1993-ban megkötött EU-magyar megállapodás értelmében 2007-ig mind Olaszországnak, mind Franciaországnak (a két uniós érintettnek) le kell mondania a "Tokaji" név használatáról. Méghozzá azért, mert az uniós szabályok szerint a földrajzi eredetvédelem azt az országot illeti, ahol a hely található. Tokaj persze csak Magyarországon van.

Az egyelőre csak szövegtervezet formájában létező külügyminiszteri nyilatkozat, amelyről az Index is tudomást szerzett, megerősíti ezt az 1993-as megállapodást. Erre azért van szükség, mert a franciákkal ellentétben az olaszok nem törődtek bele egykönnyen a kapós termékmegjelölés elveszítésébe, és újra meg újra fel akarták hozni a csatlakozási tárgyalásokon a kérdést. Magyarország nem vette fel a kesztyűt, hivatkozva a korábbi megállapodásra.

Sikerünk mégsem teljes, mert ugyan a hétfői nyilatkozat meg fogja erősíteni egyedüli jogunkat a "Tokaji" név használatára, Brüsszel az olaszok megnyugtatására megígérte, hogy 2006-ban - vagyis a határidő lejárta előtt - még egyszer visszatér a kérdésre egy bizottsági jelentésben.

Magyarország egyébként Szlovákiával is vitában áll a Tokaji márkanév használata miatt. A Trianoni békediktátum révén ugyanis az északi szomszédhoz került a történelmi tokaji borvidék néhány hektárja (körülbelül száz hektár), Kistoronya, Újhely és Szőlöske körzete. Az ott termett borok (ha készítőik betartják az aszúkészítésre vonatkozó szigorú termelési és technológiai előírásokat) joggal használhatnák a Tokaji nevet, de az elmúlt években a szlovákok fokozatosan "bővítették" a borvidéket (immár több mint hétszáz hektárra), és természetesen a kevésbé jó adottságú területekről származó, gyöngébb minőségű borokat is tokajiként forgalmazzák. Szlovákia és Magyarország EU-taggá válásakor tehát újabb ütközetre lehet számítani az ügyben.

A másik alkoholvitában korántsem néznek ki ilyen jól a dolgok. A magyar kormány már régóta sikertelenül próbálja meggyőzni az EU-t arról, hogy csak magyar pálinkát lehessen "pálinkának" hívni. A pálinka nem földrajzi név, a "márka" levédése így valamivel bonyolultabb, és sajnos az EU más országaiban, például Ausztriában is gyártják.