Szabolcs
20 °C
35 °C

Tőkést már meggyőzte az RMDSZ, most Szász Jenő van soron

2008.07.21. 12:55
A Szász Jenő vezette Magyar Polgári párt jelöltjei az RMDSZ listáin szerepelhetnének az őszi parlamenti választásokon, de megőrizhetnék cselekvési szabadságukat. Ezt a "belső koalíciós" ajánlatot tette Markó Béla Szász Jenőnek. Az RMDSZ elnöke Tőkés Lászlót már megnyerte az ügynek, Szász azonban ódzkodik az ügytől.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) már sikerült meggyőznie Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét, most már Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének is fel kell adnia "makacs" álláspontját, írja romániai magyar sajtó. Persze azt még nem tudni, hogy az RMDSZ és az MPP között közvetítő Tőkés László meg tudja-e győzni Szász Jenőt az RMDSZ "belső koalícióra" vonatkozó ajánlatának reális voltáról. A javaslat értelmében az MPP jelöltjei az RMDSZ listáin szerepelhetnének az őszi parlamenti választásokon, de megőrizhetnék cselekvési szabadságukat.

Mindenesetre akár új fejezet is kezdődhet a romániai magyar politikában, hiszen talán több mint egy évtized is eltelt már azóta, hogy Markó és Tőkés valamiben meg tudott egyezni. Ám Szász láthatóan ódzkodik attól, hogy kezet nyújtson az RMDSZ-nek. Az erdélyi Krónika szerint ennek egyik oka, hogy Markó Béla és Szász Jenő képtelen a párbeszédre, ezt a hiányosságot viszont nem pótolhatja a megállapodás iránt amúgy kincstári optimizmussal viseltető Tőkés László közvetítői "ingáztatása", sőt, Orbán Viktor biztatása sem.

Ráadásul a két alakulat közötti együttműködés esélye részben épp azért kicsi, mert Orbán és Markó között is feszült a kapcsolat feszült, az RMDSZ nem tudja túltenni magát a Fidesz által a polgári pártnak nyújtott támogatás miatti sértődöttségén. Ami az említett visszásságok ellenére mégis némi bizakodásra adhat okot, az, az, hogy Szász immár nem csupán Markóékkal áll szemben, de lassan Tőkéssel, sőt saját pártjával is. A következő héten azonban mindenesetre eldől, hogy az MPP elnöksége képes lesz-e rávenni Szászt: tekintsen el RMDSZ-fóbiájától.