Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Újabb halálos ítélet a tokiói gáztámadásért

2002.10.11. 12:17
Egy újabb tagját ítélték halálra annak a japán szektának, amelyik felelős volt a hét évvel ezelőtti, tizenkét ember halálát okozó, a tokiói metróban végrehajtott gáztámadásért.
A most halálra ítélt 42 éves Szeicso Endot a szarin nevű ideggáz előállításának vádjában találta bűnösnek a bíróság. Hét évvel ezelőtt, a japán főváros metróhálózatának aluljárórendszerébe juttatott gáz 12 ember halálát okozta, a bűncselekményért az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) szektát találták felelősnek. A kiotói egyetemen biológiát hallgató Endot a bíróság bűnösnek találta a Macumoto városában 1994-ben végrehajtott hasonló támadásban is, ahol 7 ember vesztette életét. Az ügyészek amellett érveltek, hogy a férfi megérdemli büntetését, mert biológusként ismernie kellett a gáz emberekre gyakorolt hatását.

Kivégzés még nem volt

Eddig az Aum Sinrikjo szekta több tagját ítélték halálra, de még egy kivégzést sem hajtotak végre, mert többségük fellebbezett. A szekta egykori vezetője, Soko Aszahara ügyében - akit a tokiói támadás kitervelésével vádolnak - még nem született ítélet, habár a per még 1996-ban kezdődött.

A szekta azt hirdette, hogy közeleg a világ vége, és csak tagjai élhetik túl a világ pusztulását. Az Aum Sinrikjo biológiai fegyvereket is fejlesztett a szarin gáz előállítása mellett, hogy megdönthesse a kormányt. A szervezet most Aleph néven alakult újjá, és elutasítja az erőszak minden formáját. Egyes jelentések szerint a szektának 1650 tagja lehet. Mindazonáltal a japán hatóságok megfigyelés alatt tartják őket, mert veszélyesnek tartják működésüket, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?