Az amerikai rakéták többsége célba talált

2003.03.20. 08:43
Hat hajóról indítottak cirkálórakétákat legalább két bagdadi célpont ellen az amerikaiak csütörtök hajnalban. A tizenkét Tomahawk többsége eltalálta a célt, repülés közben csak egy hibásodott meg - jelentette be John Kelly ellentengernagy. A Lincoln anyahajóról F-14-esek szálltak fel, küldetésük célja ismeretlen.
Hat amerikai hadihajóról, közöttük két tengeralattjáróról indítottak Tomahawk típusú manőverező cirkálórakétát legalább két, Bagdad-közeli célpont ellen a csütörtök hajnali támadás idején. Az akcióval kezdetét vette az "Iraki Szabadság Hadművelet" - jelentette be John Kelly amerikai ellentengernagy.

Csak egy Tomahawk romlott el

A kilőtt cirkálórakéták nagy többsége helyi idő szerint háromnegyed hatkor elérte célpontját - közölte az amerikai főtiszt a Perzsa-öbölben cirkáló Lincoln repülőgép-hordozó fedélzetén. Mint mondta, mindössze egy Tomahawk vált működésképtelenné repülés közben.

Felszálltak az F-14-esek is

Helyi idő szerint nem sokkal reggel nyolc óra előtt a Lincolnról F-14-es vadászgépek és F/A-18-es vadászbombázók szálltak fel, de az ellentengernagy nem volt hajlandó közölni, milyen akcióban vesznek részt.

A Lincoln egyike a Perzsa-öbölben cirkáló három amerikai repülőgép-hordozónak - két további anyahajó a Földközi-tengeren tartózkodik.

Közelebb nyomultak a határhoz

A Kuvaitban állomásozó amerikai csapatok csütörtökre virradóra közelebb nyomultak az iraki határhoz - jelentette a Reuters egyik helyszíni tudósítója. A 3. amerikai lövészhadosztály katonái az iraki határ melletti demilitarizált övezetbe telepítették át állásaikat, de még nem nyomultak be a zónába.  • Tippek
  • Árfolyam