Árpád
-2 °C
4 °C

Tom Lantos a vajdasági erőszakhullám ellen

2004.07.09. 13:27
Levélben szólította fel Vojislav Kostunica szerb miniszterelnököt Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő, hogy a szerb kormány tegyen határozott és érdemi intézkedéseket a jelentős lélekszámú vajdasági magyarság biztonságának és épségének garantálására.
Levélben szólította fel Vojislav Kostunica szerb miniszterelnököt Tom Lantos amerikai képviselő, hogy a szerb kormány határozott és érdemi intézkedéseket tegyen a jelentős lélekszámú vajdasági magyarság biztonságának és épségének garantálására. A levelet annak nyomán írta, hogy a New York-i székhelyű Hungarian Human Rights Foundation jelentésben tájékoztatta az amerikai képviselőt a Vajdaságban egyre gyakrabban előforduló, kisebbségeket érő fizikai bántalmazásokról és zaklatásokról, a magyar és autonómiapárti vezetők elleni fenyegetésekről, a temetők meggyalázásáról és a történelmi emlékek megrongálásáról.

Lantos sürgős intézkedést követel

"Mélyen felkavart a Vajdaságban egyre fokozódó magyar és roma ellenes, valamint antiszemita erőszakhullám" - írja a magyar származású amerikai képviselő a szerb kormányfőhöz intézett levelében. Tom Lantos a levélhez a sajtóban megjelent eseteket csatolva közli, hogy az erőszakos cselekedetek, valamint a rasszista, idegengyűlölő és kisebbségellenes falfirkák aggasztóan gyakori jelenségekké váltak az utóbbi időben. "Mindketten tudjuk, hogy a sajtóban nyilvánosságot kapott esetek csak kis hányadát képezik a valójában megtörtént eseteknek" - fogalmaz.

Tom Lantos emlékeztet rá, hogy a 2003-as őszi választások óta Szerbiában, és főként a Vajdaságban drámaian megnőtt az etnikai, rasszista és vallási indíttatású erőszakos jelenségek száma. A képviselőt kiváltképpen aggasztja, hogy a többségben felgyülemlett feszültség méltatlanul irányul olyan békés és ártatlan kisebbségek ellen, amelyek továbbra is igyekeznek kívül maradni az utóbbi évtizedek nemzetiségi konfliktusain.

Az amerikai politikus arra kéri a szerb miniszterelnököt, kormánya tegyen sürgős intézkedéseket, hogy megfékezze azokat a szerb radikális elemeket, amelyek a Vajdaságban bűnbakként kezelik a magyar és más kisebbségeket. "Fontos, hogy a szerb kormány tüzetesen kivizsgálja ezeket a gyűlöletből fakadó bűncselekményeket, és indítson eljárást az elkövetőik ellen" - írja Tom Lantos, aki egyúttal arra tesz javaslatot, hogy a magas rangú kormányzati vezetők átfogó kampányban ítéljék el a kisebbségellenes megnyilvánulásokat, és törekedjenek a nemzetiségek közti békés együttműködés évszázados hagyományának helyreállítására a Vajdaságban.

Az utóbbi időszakban több albán-, magyar- és zsidóellenes izgatás is történt a vajdaságban. Magyarkanizsán ismeretlenek meggyalázták a zsidó temetőt, újvidéken falfirkákon szólították távozásra az albánokat és a magyarokat. Több helyen áthúzott vagy "666" sátánista jellel lefestett Dávid-csillagok, valamint Izraelt szidalmazó grafittik jelentek meg. Több esetben temetőket gyaláztak meg, jobbára magyar és horvát sírokat romboltak le ismeretlenek. Néhány napja két magyar középiskolásra támadtak ittas állapotú szerb fiatalok, egyiküket durván megrugdalták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?