Iván
21 °C
39 °C

Washington megtorolta a háborúellenességet

2003.12.10. 07:09
Az amerikai védelmi minisztérium legfeljebb alvállalkozóként számít német, francia és orosz cégekre Irak újjáépítése ügyében, így torolva meg a három európai nagyhatalom háborúellenességét. A Pentagon döntését a szenátus külügyi bizottságának elnöke és egy republikánus képviselő is bírálta. A fővállalkozóként is szerephez juttathatók listáján ötvenkilenc ország mellett Magyarország és a Tonga-szigetek is szerepel.
Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon kizárta a francia, német és orosz cégeket fővállalkozóként az iraki újjáépítésből az Egyesült Államok "biztonsági érdekeire" hivatkozva. A három ország kirekesztése Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes múlt héten kiadott - a sajtóban most kiszivárgott - újjáépítési irányelveiből derül ki, amely az eddigi legsúlyosabb megtorlása annak, hogy a párizsi, a berlini és a moszkvai kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsában ellenezte az Irak elleni háborút, a bagdadi rezsim megdöntése után pedig nem járult hozzá katonával a biztonság megszilárdításához.

A washingtoni kongresszus novemberben George Bush amerikai elnök kérésére 18,6 milliárd dollárt szavazott meg Irak újjáépítésre térítésmentes segélyként. Paul Wolfowitz irányelvei szerint csak az Egyesült Államokból és a 61 koalíciós partner országból pályázhatnak cégek fővállalkozóként a megrendelésekért. A listán Franciaország, Németország és Oroszország neve nem szerepel. A szerződéseket elnyerő társaságok alvállalkozójaként azonban francia, német vagy orosz cégek is bekapcsolódhatnak az újjáépítésbe.

A pályázatok lehetőségének a korlátozása az irányelvek szerint jutalom és ösztönzés is a további együttműködésre. A listán szerepel egyebek között Nagy-Britannia, Olaszország, Magyarország, Románia, Uganda, Afganisztán a Tonga-szigetek és Törökország.

Joseph Biden, a szenátus külügyi bizottságának az elnöke bírálta a Pentagon döntését, amelyet a három ország "teljesen fölösleges arculcsapásának" nevezett. Christopher Shays republikánus képviselő, aki nemrég tért vissza Irakból, helytelenítette a védelmi tárca lépését.