Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

November vége előtt Nagy Britannia nem tud támadni

2002.10.08. 12:43
Brit lapértesülések szerint Tony Blair várhatóan október végén hozza meg döntését egy Irak elleni háborúban való brit részvételről, és ad utasítást a hadseregnek a háborús előkészületekre.
Az Egyesült Államok vezette Irak elleni háborúhoz jelentős mértékben járul hozzá a hozzá Nagy-Britannia. Várhatóan 20 ezer katonát biztosítanak nehézfegyverekkel, harckocsikkal felszerelve - közölték brit kormányilletékesek.

Decemberre háború

Ha a politikai döntés egy Irak elleni katonai fellépésről október végén megszületik, a brit fegyveres erők legkorábban december végére hozhatók teljes harckészültségbe. Két hónap szükséges ugyanis ahhoz, hogy felvonultassák és a térségbeli terep- és időjárási viszonyokra előkészítsék a brit hozzájárulás magvát alkotó 1. páncélos hadosztály Challenger típusú harckocsijait - írta a The Times napilap.

Egy új öbölháború tervezett menetrendje szerint a légi csapások november végén kezdődnének, a szárazföldi támadás jövő év elején indulna el. Az amerikai és brit stratégák azzal számolnak, hogy egy nagyszabású támadás előestéjén vagy kezdetén Bagdadban Szaddám Huszein elleni államcsíny lehet. A háború kimenetelét illetően a források kijelentették, hogy nem a katonai győzelem az elsődleges cél, hanem az iraki politikai hatalom "szétrobbantása". Közölték, hogy Nagy-Britannia egy stabil, területi egységét megőrző Irak létezésében érdekelt, amely békében él szomszédjaival.

Lelécelnek

A brit és az amerikai kormány úgy értesült, hogy Szaddám Huszein rendszerének magas rangú tagjai keresik a lehetőségét annak, miként menthetnék bőrüket az iraki elnök hatalmának megdöntése esetén. Észak-iraki kurd és iraki ellenzéki források jelezték, hogy megkezdődött a dezertálás az iraki elnök biztonsági szolgálataiból.

Egy Irak elleni háború támogatottsága a brit közvélemény körében a legalacsonyabb szinten van azóta, hogy a közvélemény-kutatók szeptember eleje óta rendszeresen mérik a lakosság hangulatát. A The Guardian napilapban kedden közzétett legfrissebb felmérés szerint a válaszadók 32 százaléka támogat egy Irak elleni katonai beavatkozást, 41 százalék viszont ellenzi azt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!