Emőke
-4 °C
9 °C

Híradós lesz a Fehér Ház új szóvivője

2006.04.26. 13:56
A Fehér Ház megüresedett szóvivői pozíciójának várományosa Tony Snow, a Fox News konzervatív hírtelevízió kommentátora, az idősebb Bush egykori beszédírója. Snow várhatóan tanácsadói feladatokat is ellát majd. A hivatalos bejelentés szerdára várható.

A Fox News konzervatív hírtelevízió politikai hírmagyarázóját, idősebb George Bush volt amerikai elnök egykori beszédíróját szemelték ki a Fehér Ház új szóvivőjének. A Reuters szerint a hivatalos bejelentés legkorábban szerdán várható.

Tony Snow a "Fehér Házhoz közel álló források szerint" valószínűleg elfogadja a felkérést, és a leköszönő Scott McClellan helyébe lép, a döntésről azonban több napig gondolkodott. A Washington Post arról számolt be, hogy a végső döntést akkor hozta meg, mikor ígéretet kapott arra, nem kizárólag szóvivői feladatai lesznek, hanem aktívan részt vehet a Bush adminisztráció döntéseinek előkészítésében.

Új arcok a Fehér Házban

A Reuters tudomása szerint Josh Bolten, a Fehér Ház nemrég kinevezett új kabinetfőnöke áll a személycserék hátterében, aki így szeretné új életre kelteni Bush elnökségét néhány hónappal a kongresszusi választások előtt. A CNN hírtelevízió hétfő éjszaka közzétett felmérése szerint Bush népszerűsége mélypontra zuhant, mindössze 32 százalék.

A Fox információja szerint a pozíció elfoglalásának előfeltétele volt a kifogástalan egészségi állapot. Snow a napokban kapta meg orvosai igazolását arról, hogy felgyógyult a vastagbél rákból, és alkalmas a rá váró teendők ellátására. Snow fehér házi fizetése megközelíti majd a havi 3 millió forintot.

Snow 1955-ben született. Pályafutása során több újságnál is dolgozott, köztük a The Detroit News és a The Washington Times napilapoknál. 1991-ben idősebb George Bush elnök beszédírója volt. 1996-ban került a Fox News hírtelevízióhoz.