Judit
3 °C
7 °C

Top secret: a szeptember 11-hez vezető út

2002.09.13. 15:20
Ramzi Binlasib, a szeptember 11-i támadások főszervezője arról is beszél az arab al-Dzsazíra televíziónak, hogy maga is szívesen részt vett volna a terrorakció végrehajtásában, de nem tudott vízumot szerezni az Egyesült Államokba.
Művészeti akadémia, várostervezési fakultás, és jogi fakultás. Ezeket a kódneveket használták az amerikai terrortámadások szervezői a Pentegonra, a Word Trade Centerre, és a kongresszusi épületre az előkészületek során. Az al-Dzsazíra által sugárzott dokumentumfilmet angol feliratokkal ellátva a CNN-nek is eljutatta a hírtelevízió. A kazetta a "Szigorúan titkos: A szeptember 11-hez vezető út" címet viseli.

Ramzi Binlasib
Ebben Binlasib arról beszél, hogy a tervezés már 1996-ban elkezdődött, amikor Mohamed Atta és társai Hamburgba költöztek és fedőtevékenységként egyetemi tanulmányokba kezdtek. Az interjút készítő újságíró "szeptember 11. konyhájának" titulálja a Marienstrasse 54. szám alatt található lakást, ahova 1998-ban a merénylők összeköltöztek.

Binlasib állítása szerint túljelentkezés volt az öngyilkos akcióra, amelynek célpontjai között először nukleáris létesítmények is szerepeltek, de később ezek megtámadásának ötletét elvetették, mert mint fogalmaz "az irányítás kicsúszhatott volna a kezünkből". A kazettán szót kap Kalik Saik Mohamed is, aki szerepel az Egyesült Államok legveszélyesebb terroristákat felsoroló körözési listáján, és aki az amerikai szervek szerint szintén egyik fő szervezője a merényleteknek.

Amerika védelmi rendszerének hibái

A terroristák beszélnek az amerikai védelmi rendszer azon hibáiról is, amik lehetővé tették a támadást. Kalid Al-Midar, aki szintén szerepel a fent említett listán, például minden gond nélkül be tudott utazni az Egyesült Államokba két hónappal a merényletek előtt. Ő volt a Pentagonnak vezetett gép egyik eltérítője. A terroristáknak arról is tudomásuk van, hogy egy arizonai FBI ügynök hiába próbálta figyelmeztetni a hatóságokat arról, hogy gyanúsan sok arab iratkozott be repülőtanfolyamokra a térségben, a biztonsági szervek nem tettek semmit.

Két pálcika és egy süti

A legnehezebb feladat az volt, hogyan hangolják össsze az országban tartózkodó terrorista sejteket egymással és az Afganisztánban működő főhadiszállással. A terroristák kódolt üzenetekkel kommunikáltak. Amikor például egy telefonbeszélgetés során Mohamed Atta azt a találós kérdést tette fel Binlasibnak, hogy mit jelent két bot és egy vonás egy sütivel, akkor Binlasib saját bevallása szerint azonnal tudta, ez 11.9.

Az interjúalanyok azt is elmondták, hogy a "nagy napon" Bin Ladennel a televízió előtt követték az eseményeket, és amikor a második repülő repült a tornyok felé mindannyian így imádkoztak: találd el, találd el!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?