Auguszta
-4 °C
2 °C

Toporog a cseh kormányalakítás

2006.08.04. 17:50
Több mint két hónappal a választások után Csehországnak még mindig nincs kormánya. Václav Klaus pénteken bejelentette, egyelőre nem ad kormányalakítási megbízást a Topoláneknek, így jelenleg egyik politikai erőnek sincs mandátuma a kormányalakításra. A jobbközép koalíció gyakorlatilag felbomlott, és pénteken hatodszor is el kellett halasztani a parlamenti elnök megválasztását.

Tovább bonyolódott pénteken a belpolitikai helyzet Csehországban, miután az államfő mégsem adott kormányalakítási megbízást a polgári demokraták elnökének. Mirek Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnöke pénteken délután kormányfői megbízatást kért Václav Klaus államfőtől, hogy megpróbálkozhasson egy kisebbségi kormány felállításával.

Néhány órával később Klaus bejelentette, egyelőre nem ad kormányalakítási megbízatást Topoláneknek, de megvárja, hogy milyen eredményt hoz a polgári demokraták és a szociáldemokraták tárgyalása a kormányalakításról. Klaus döntése, amely nagy meglepetést keltett a cseh politikai körökben, azt jelenti, hogy pillanatnyilag senkinek sincs mandátuma a kormányalakításra.

A nap folyamán nyilvánvalóvá vált az is, hogy a Topolánek vezette jobbközép koalíció gyakorlatilag felbomlott. Martin Bursík, a Zöldek Pártjának elnöke bejelentette, hogy pártja kilép a koalícióból, és a helyzet megoldásaként előrehozott választást fog szorgalmazni. A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt vezetése ugyan nem mondta fel a koalíciót, de bejelentette, Topolánek szabadon tárgyalhat a kormányalakításról.

A hatodik halasztás

Még délelőtt tíz nappal ismét elhalasztották a cseh képviselőház elnökének megválasztását, miután a péntekre tervezett, immár hatodik választási fordulóra, a pártok egyetlen jelöltet sem állítottak. A következő választási fordulót augusztus 14-én, hétfőn tartják, jelentette be Petr Tluchor, a parlamenti választási bizottság elnöke.

A házelnök-választás eddig alapvetően azért nem hozott eredményt, mert a hárompárti jobbközép koalíciónak, valamint a másik oldalon álló szociáldemokratáknak és a kommunistáknak a 200 tagú alsóházban egyaránt száz-száz képviselőjük van, ami előzetes politikai egyezség nélkül nem tette lehetővé a választás sikerét. Az új képviselőház alakuló ülésének befejezése így továbbra is gátolja a távozó kormány lemondását és az új kormányfő kinevezését.

Marad a patthelyzet

Klaus államfő a június elején lezajlott képviselőházi választás után Mirek Topoláneknek, a választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt elnökének adott megbízatást a kormányalakítási tárgyalásokra. Topolánek létrehozott egy polgári demokrata-kereszténydemokrata-zöld koalíciót, amelynek azonban nincs többsége a képviselőházban, így elképzeléseit képtelen keresztülvinni.

Helyi megfigyelők szerint várható, hogy a hárompárti koalíciós projekt megbukik. Ezt jelzi az a tény is, hogy a belpolitikai patthelyzet megoldásáról hétfő óta már csak Topolánek és Jirí Paroubek távozó kormányfő, aki egyben a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke is, tárgyalnak. Hétfői tárgyalásaik után azt ígérték, hogy két héten belül megoldást találnak a helyzetre.

Csehországnak több mint két hónappal a választások után továbbra sincs kormánya, és a parlament vezetését sem sikerült megválasztani. Topolánek ezért a helyzetért a szociáldemokrata pártot és annak elnökét, Paroubeket okolta. Ő azonban ezt a bírálatot visszautasította.